CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Sistemul SWIFT ar putea fi implicat în "spirala de sancțiuni" împotriva Rusiei, a declarat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti directorul departamentului de cooperare economică al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Dmitri Biricevskii.
"Nu este un secret pentru nimeni faptul că se fac auzite amenințări, în primul rând din Statele Unite, de a deconecta Rusia de la sistemul SWIFT", a reamintit el.
În același timp, Biricevskii a subliniat că, în conformitate cu dreptul internațional, numai un organ legitim – Consiliul de Securitate al ONU – poate impune sancțiuni. El a afirmat că măsurile unilaterale, luate de unele țări individuale sau de grupuri de țări, nu pot fi numite sancțiuni.
"Ceea ce utilizează partenerii noștri occidentali sunt mai degrabă niște bariere pentru a-și proteja propriii producători și pentru a-și proteja propriile interese pe arena mondială. Există temeri că sistemul SWIFT ar putea fi implicat în această "spirală de sancțiuni", a declarat Biricevskii.
În cazul deconectării de la SWIFT, Rusia dezvoltă un analog al acestui sistem, a reamintit diplomatul. "Deocamdată, după cum înțelegem, nu este vorba despre aceasta, dar este imperativ să ne pregătim, având în vedere imprevizibilitatea situației. Rusia se ocupă de acest lucru de ceva timp deoarece este o necesitate obiectivă", a menționat el.
SWIFT este un sistem de schimb de date și plăți interbancar, la care sunt conectate peste 11 mii dintre cele mai mari organizații din aproape toate țările. În presă apar cu regularitate informații despre faptul că Rusia ar putea fi deconectată de la acesta, ca una dintre cele mai dure sancțiuni. Unii politicieni occidentali cer, de asemenea, acest lucru.
Însă aceasta nu este atât de ușor de făcut. Potrivit lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, SWIFT este o organizație privată internațională, iar UE nu are competența de a deconecta. Nici Banca Rusiei nu vede astfel de riscuri, așa cum a anunțat la jumătatea lunii mai prim-vicepreședintele autorității de reglementare Olga Skorobogatova.
În același timp, ca răspuns la riscuri, Rusia și-a creat deja propriul sistem de transmitere a mesajelor financiare. Potrivit celor mai recente date, 23 de participanți străini din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Germania și Elveția sunt conectați la acesta.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova