Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce prețurile la benzină și motorină sunt în continuă creștere în Moldova

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Abonare
Expertul Sergiu Ungureanu a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova de ce companiile petroliere moldovenești continuă metodic să majoreze prețurile la benzină și motorină și ce pârghii de control sunt utilizate de autorități.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Nici măcar autoritățile moldovenești nu știu ce se află în spatele creșterii cronice și nesistematice a prețurilor la carburanți în republică. Încercările lor de a răspunde la această întrebare prin explicații pentru consumator și imitarea combaterii acestui fenomen sunt neclare. Expertul în energie Sergiu Ungureanu și-a exprimat această opinie în emisie la Radio Sputnik Moldova.

"Pur și simplu am pierdut controlul asupra acestei piețe, iar autoritățile de reglementare de stat nici măcar nu încearcă să facă ordine în acest sector, care este sensibil pentru economia moldovenească. Înțelegem că creșterea prețurilor în segmentul combustibililor va fi urmată de alte creșteri care vor urma într-un lanț", a spus expertul.

Ungureanu susține că este dificil să răspundem la întrebarea care este motivul creșterii constante a prețurilor pe piața combustibililor.

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Ungureanu
De ce prețurile la benzină și motorină sunt în continuă creștere în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Sergiu Ungureanu

„Nu există transparență în acest domeniu, așa că nu putem decât să credem pe cuvânt companiile importatoare de combustibili din Moldova. Iar furnizorii moldoveni de combustibil vorbesc despre creșterea prețurilor la petrol și, ca urmare, a prețurilor la produsele petroliere și la rafinare", a spus Ungureanu.

АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Expert despre plafonarea prețurilor la combustibil: Lucru nedus până la capăt

Expertul a remarcat că astăzi statul „foarte lent” încearcă să recâștige controlul asupra pieței combustibililor din Moldova.

La începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic de a schimba metodologia de reglementare a prețurilor la combustibil.

După aproape o lună de deliberări, legea a fost aprobată de președintele Maia Sandu. Ea a menționat apoi că documentul este brut și neterminat, dar ar trebui să devină „un semnal pentru companiile de combustibil”.

Conform documentului aprobat, prețul pentru un litru de combustibil este stabilit în baza cotațiilor Platts, iar marjele companiilor de combustibil ar trebui să fie limitate de ANRE. O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0