Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pericolele sezonului cald: Căpușele și alergiile de sezon

© Sputnik / Rodion ProcaOlga Cara
Olga Cara - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Abonare
Sezonul cald nu vine numai cu temperaturi ridicate, soare și zile senine. În această perioadă, oamenii pot avea parte și de surprize mai puțin plăcute, cum ar fi căpușele sau alergiile de sezon.
Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit

Timpul frumos aduce în vizor și o problemă de sezon - pericolul căpușelor. Începând cu luna martie și până în luna iunie, riscul de infectare în urma înțepăturii unei căpușe este mult mai ridicat, întrucât anume în această perioadă căpușele sunt cele mai active.

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă, deoarece prin intermediul ei pot fi transmise numeroase boli. De obicei, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, din acest motiv omul nici nu conștientizează faptul că pe corpul său este un oaspete nedorit.

Mulți oameni lasă în urma lor gunoiul după picnic - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Societate
Marea greșeală a moldovenilor când merg la picnic - provoacă până și moartea - Video
"Aceasta nu este o simplă mușcătură, deoarece peste ceva timp pot apărea diverse consecințe. Căpușa este vectorul de transmitere a infecției Borelioza. Dacă căpușa se află timp de 24-48 ore pe corp, iar după observați o roșeață în apropiere de locul mușcăturii, poate fi un semn că căpușa a fost infectată", a precizat pentru Sputnik Moldova medicul epidemiolog din cadrul Institutului Oncologic din Moldova Olga Cara.

Pentru a evita înțepăturile căpușelor, oamenii sunt îndemnați să poarte în timpul plimbărilor în aer liber haine de culori deschise, cu mâneci lungi și pantaloni. Olga Cara recomandă ca, în cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la specialist, deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințele pot fi grave.

Pe lângă pericolul căpușelor, oamenii mai pot suferi în perioada caldă de așa-numitele alergii de sezon. Potrivit medicului generalist Iurie Cușnir, în ultima perioadă morbiditatea maladiilor alergice sezoniere este în creștere din cauza poluării mediului înconjurător.

Cele mai multe cazuri de alergie sezonieră sunt înregistrate în perioada aprilie-mai, atunci când înfloresc plopii, arțarii, mesteacănul, pinul ș.a. Destul de problematice din punct de vedere al sănătății sunt și lunile iunie-august și octombrie.

"Alergiile afectează în mare parte persoanele cu predispunere la alergii. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent acestea se manifestă prin strănut, rinoree, obstrucție nazală, prurit nazal, lacrimare ș.a.", a subliniat specialistul.

Iurie Cușnir a menționat că există diverse metode de tratament, însă înainte de a lua o decizie în acest sens este important de consultat medicul specialist alergolog, care va prescrie tratamentul potrivit, pentru a evita complicațiile ulterioare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0