Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert, despre situația epidemiologică din Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Abonare
Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus scade considerabil. Cu toate acestea, unii experți susțin că fenomenul nu ar trebui să relaxeze populația.
Expert, despre un nou val de COVID – Când scăpăm de virus?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a precizat că infecția cu coronavirus nu a dispărut, iar populația nu a scăpat deocamdată de acest virus nemilos. Numărul mic de infectări este cauzat de faptul că mulți oameni au trecut prin trista experiență a COVID-ului și au anticorpi. Pe de altă parte, și procesul de vaccinare are un cuvânt de spus. 

"Nu scăpăm de COVID încă. Odată ce a intrat în rândul populației, acest virus va exista. Trebuie să ne învățăm să trăim cu el și să respectăm în continuare măsurile de protecție", a remarcat Ala Tocarciuc.

Mai mult, deși ultimele statistici arată că numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 este într-o continuă scădere, aceste cifre nu reflectă de fapt situația epidemiologică reală din țară.

Salon pentru copii - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Societate
Scăpăm de COVID-19? A fost externat ultimul pacient din spitalul raional Orhei
"Nu toți oamenii ajung să facă testul. Există deja factorul acomodării la COVID, mulți repetă tratamentul pe care l-au avut rudele sau cunoscuții care s-au tratat de COVID și mulți nici nu ajung la medic", a declarat expertul.

În același timp, Ala Tocarciuc susține că virusul continuă să sufere mutații, iar odată cu relaxarea restricțiilor de circulație COVID-19 migrează împreună cu oamenii.

"Sunt trei variante ale mutației indiene recunoscute în Marea Britanie, care deja fac ravagii. Dacă să ne amintim de tulpina britanică care a apărut în septembrie, aceasta a ajuns la noi în trei luni de zile. Acum tulpina indiană este în 44 de țări, iar restricțiile de circulație se ridică și atunci viteza poate fi de o lună și jumătate ca să ajungă în Moldova", a subliniat interlocutoarea.

Unica soluție pentru a preveni infectarea cu COVID-19 este vaccinarea în masă. Doar prin imunizare oamenii vor fi protejați de forma severă a virusului "să eradicăm virusul totalmente nu avem instrumente, dar putem proteja oamenii prin instrumente specifice – vaccinarea. Dacă ne imunizăm, suntem protejați de forma gravă, dar nu și protejați de întâlnirea cu virusul", a spus Tocarciuc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0