Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2021
Abonare
Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a explicat ce se va întâmpla cu costul gazului în contextul alegerilor parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. Alegerile parlamentare nu vor afecta politica tarifară, deoarece Moldovagaz elaborează calculele prețurilor de consum pe baza legii gazelor naturale, precum și a metodologiei dezvoltate și aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

"Situația de anul trecut cu siguranță nu se va mai repeta", a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz în emisie la Radio Sputnik Moldova.

După cum a spus interlocutorul, anul trecut bursele au tranzacționat gaze la un preț de 70 dolari pentru o mie de metri cubi. Vara, la acest preț au fost oferite volume foarte mari de combustibil albastru. Scăderea record a prețului în 2020 s-a produs pentru prima dată de la crearea centralelor de schimb și a gazelor. Anul acesta nu sunt atât de multe oferte în Europa.

Potrivit lui Ceban, o serie de factori au influențat scăderea prețurilor la gaz în 2020: iarna călduroasă, rezervele mari în depozitele subterane de gaz din Moldova și acordul de tranzit încheiat între Gazprom și Naftogaz, principalul operator ucrainean de pe piață.

Vadim CEBAN - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Societate
De ce Gazprom a acționat în judecată Moldovagaz: Explicația lui Vadim Ceban

În plus, în Europa au apărut oferte de la producătorii americani și qatarieni de gaze naturale lichefiate. De asemenea, pandemia determinat scăderea prețului la petrolul.

"Anul acesta în Moldova, dacă nu a fost o iarnă rece, apoi primăvara a fost rece. În martie - aprilie am avut temperaturi atipice pentru sezon. În aprilie, chiar și cu capacități limitate pe care ni le-ar putea furniza furnizorii, inclusiv din Ucraina, consumul de gaz a crescut cu aproximativ 30%. Nu vreau să fac prognoze, dar nu vom mai trăi într-o perioadă de prețuri mici pentru gazele naturale", a spus Ceban.

Vorbind despre creșterea prețurilor, el a menționat că, deocamdată Moldovagaz are o anumită rezervă achiziționată în primul trimestru la cel mai competitiv preț din regiune. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0