Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Gazprom a acționat în judecată Moldovagaz: Explicația lui Vadim Ceban

© Sputnik / Mihai CarausVadim CEBAN
Vadim CEBAN - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat litigiul cu gigantul rus Gazprom.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. În februarie, concernul rus Gazprom a depus o cerere la Curtea Internațională de Arbitraj pe lângă Camera de Comerț și Industrie pentru a recupera de la Moldovagaz o datorie de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat țării noastre în 2018. Astăzi președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat subiectul în cadrul platformei de dialog de la Centrul de presă al Agenției Sputnik Moldova.

Счета за коммунальные услуги - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Societate
Diferențele de tarife la electricitate și gaz, compensate: Pentru cine
"Litigiul este unul comercial și vizează volumele de gaze furnizate în regiunea transnistreană de către compania noastră Tiraspol Transgaz. Noi, de pe partea dreaptă, nu avem datorii pentru 2018. Este un arbitraj internațional și arbitrii sunt aleși de către persoanele implicate în procesul de litigiu. Problema ține de datoriile din regiunea transnistreană și achitarea lor. Unele activități ne depășesc și necesită implicarea autorităților centrale de la Chișinău și Tiraspol. Ducem discuții, încercăm să găsim soluții, am discutat subiectul în comisiile mixte și de fiecare dată subiectul datoriilor se discută. Noi suntem în proces electoral acum și, după scrutin, una din priorități va viza discuțiile asupra unui acord cu privire la prolemele acumulate în sectorul de gaze", a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

În același timp, șeful Moldovagaz susține că subiectul legat de datoriile acumulate în regiunea transnistreană trebuie rezolvate prin implicarea mai multor factori de decizie.

"Moldovagaz unește ambele maluri ale Nistrului. Noi lucrăm foarte bine cu colegii de la Tiraspol Transgaz. Ei se implică în toate procesele. Dar ce ține de reglementarea datoriilor este mai mult un aspect politic și fără implicarea Biroului de Reintegrare și a altor părți care gestionează formatul 5+2, noi nu vom putea singuri să gestionăm această situație legată de datorii", a spus Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz a reiterat că Republica Moldova are un dialog constructiv cu Gazprom, iar deocamdată concernul rus este singurul care poate oferi țării noastre o stabilitate din punct de vedere energetic.

Компрессорная установка - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Europa caută să stocheze gaz în această vară
"Avem contact permanent și înțelegere cu Gazprom. Este o companie care cunoaște situația din Republica Moldova și Moldovagaz. Acolo lucrează mulți specialiști și au posibilități să facă prognoze și să influențeze inclusiv prețul pe piață când au resurse. Să vorbim obiectiv, acum resurse are doar Gazprom, noi nu vedem deocamdată alte resurse, deși se discută de UE sau România, dar din punct de vedere a stabilității energetice noi vedem stabilitate doar cu Gazprom și considerăm că trebuie să avem colaborare eficientă, în interesul consumatorului", a precizat președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

Gazul către Moldova vine din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus Gazprom este principalul furnizor de gaze în Moldova. Țara cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza acordului semnat în 2008. Acest acord este prelungit cu regularitate. Concernul rus Gazprom deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, iar alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0