Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministerul rus de Externe, despre decizia SUA de a nu readera la Tratatul ʺCer Deschisʺ

© Sputnik / Alexander Natruskin / Accesați arhiva multimediaСергей Рябков
Сергей Рябков - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Abonare
Ministerul de Externe al Rusiei a comentat decizia Washingtonului de a nu readera la Tratatul ʺCer Deschisʺ.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Decizia SUA de a nu readera la Tratatul ʺCer Deschisʺ înrăutățește fundalul viitorului summit dintre Vladimir Putin și Joe Biden, potrivit Ministerului de Externe al Federației Ruse.

Ce a forțat Rusia să înceapă retragerea din Tratatul ʺCer Deschisʺ - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Video
Ce a forțat Rusia să înceapă retragerea din Tratatul ʺCer Deschisʺ

"Desigur, acest pas nu contribuie la crearea unei atmosfere favorabile pentru discuția problemelor de control asupra armelor în timpul ședinței celor doi lideri, cu toate acestea, vreau să subliniez că, la această întâlnire, cu toată importanța controlului asupra armelor, conversația va avea o agendă mult mai largă, după cum înțeleg", a declarat șeful adjunctul al ministerului, Serghei Reabkov, pentru agenția de presă RIA Novosti.

Anterior, Statele Unite au declarat că se retrag în mod clar din Tratat și că regretă ʺîncălcările ruseștiʺ. Ministerul de Externe al Federației Ruse a numit revendicările ca fiind nefondate, iar pierderea Tratatului – un semn rău.

"Vina pentru ceea ce se întâmplă este a Washingtonului și a aliaților SUA, cărora literalmente nu le pasă de ce se întâmplă în această sferă", a subliniat Reabkov.

Встреча Владимира Путина с Джозефом Байденом в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
"Poate exista o surpriză": Politolog, despre întâlnirea dintre Putin și Biden
 În același timp, el a menționat că Rusia își va asigura securitatea chiar și fără Tratatul ʺCer Deschisʺ. 

Putin și Biden urmează să se întâlnească pe 16 iunie la Geneva.

Tratatul ʺCer Deschisʺ

Tratatul ʺCer Deschisʺ a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002 și a devenit una dintre măsurile de consolidare a încrederii în Europa după Războiul Rece: el a permis celor 34 de țări participante să colecteze în mod deschis informații despre forțele armate și activitățile lor.

În mai 2020, Statele Unite au lansat o procedură de reziliere a Tratatului, care s-a încheiat pe 22 noiembrie.

În ianuarie 2021, și Moscova a anunțat lansarea procedurilor interdepartamentale pentru retragerea din Tratatul ʺCer Deschisʺ. S-a remarcat faptul că acțiunile Washingtonului, în mod semnificativ, au perturbat echilibrul de interese al altor state.

Pe 19 mai, Duma de Stat a susținut proiectul privind denunțarea documentului. Pe 2 iunie, acesta va fi examinat de Camera superioară a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0