Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Fâșia Gaza au ajuns în țară: Cum se simt

© REUTERS / Suhaib SalemМальчик с флагом на разрушениях в результате бомбардировки в секторе Газа
Мальчик с флагом на разрушениях в результате бомбардировки в секторе Газа - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Abonare
Cei 13 cetățeni moldoveni care se afau în Fâșia Gaza au fost repatriați în Republica Moldova. Aceștia au ajuns în siguranță.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Cele trei femei și zece copii, cetățeni moldoveni care se aflau în Fâșia Gaza au ajuns în Republica Moldova. Aceștia au fost evacuați din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt. Ulterior, cetăţenilor moldoveni evacuaţi le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asigurări medicale, alimente, precum şi produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cu cetățenii din Republica Moldova și Ucraina a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene.

Fâșia Gaza  - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Societate
Moldovenii din Fâșia Gaza au fost evacuați: Când urmează să ajungă acasă

„Diplomația Republicii Moldova a întreprins demersurile care se impuneau pentru emiterea, în regim de urgenţă, a titlurilor de călătorie, efectuarea testelor PCR, necesare cetățenilor Republicii Moldova, pentru intrarea acestora în Egipt, respectiv continuarea deplasării cu o aeronavă specială pusă la dispoziție de către Guvernul Ucrainei. Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a administrat inițial o listă de 31 de persoane, care au dorit să revină în Republica Moldova, fiind alocate din Fondul de Intervenție 150 de mii de lei pentru misiunea de evacuare. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței din 19 mai a Cabinetului de miniștri”, este precizat în informarea de presă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Aceștia au ajuns la bordul unui autocar pus la dispoziţie de guvernul interimar pe cursa Kiev – Chișinău. Ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv menţine un dialog permanent cu cetățenii care nu au dorit să părăsească Fâșia Gaza în cadrul acestei operațiuni.

© Photo : Telegram / Poliția de Frontieră a Republicii MoldovaMoldovenii din Fâșia Gaza au ajuns în țară
Moldovenii din Fâșia Gaza au ajuns în țară: Cum se simt - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Moldovenii din Fâșia Gaza au ajuns în țară

„MAEIE recomandă cetăţenilor din zonă, care nu și-au înregistrat încă prezența, să contacteze misiunea diplomatică pentru a transmite propriile coordonate, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa autorităților”, mai precizează MAEIE.

Amintim, 13 cetățeni moldoveni au solicitat evacuarea lor din Fâșia Gaza. Astfel, Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a pus la punct, împreună cu instituțiile naționale abilitate, ambasadele Republicii Moldova la Tel Aviv, Ankara, Kiev și consulatul de la Odesa, detaliile unei operaţiuni de repatriere. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0