Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Fâșia Gaza au fost evacuați: Când urmează să ajungă acasă

Fâșia Gaza  - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
13 moldoveni ar urma să ajungă joi în Republica Moldova, după ce au fost repatriați din Fâșia Gaza. Autoritățile de la noi, împreună cu ambasadele țării noastre la Tel Aviv, Ankara, Kiev și consulatul de la Odesa, au coordonat detaliile operațiunii.

CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. 13 moldoveni au fost repatriați din Fâșia Gaza și ar urma să ajungă în Moldova joi, 27 mai. Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a coordonat toate detaliile cu ambasadele Republicii Moldova la Tel Aviv, Ankara, Kiev și consulatul de la Odesa. Concetățenii noștri au fost evacuați prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt.

Мужчина около разрушенного дома в секторе Газа - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Revenirea la viața de zi cu zi în Fâșia Gaza

„Cetățenilor moldoveni evacuați le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asigurările medicale, alimente, precum și produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene”, se menționează în comunicatul de presă al MAEIE. 

În comunicat se menționează că diplomația Republicii Moldova a întreprins demersurile care se impuneau pentru emiterea, în regim de urgență, a titlurilor de călătorie și efectuarea testelor la noul virus, care sunt necesare cetățenilor Republicii Moldova pentru intrarea acestora în Egipt, respectiv continuarea deplasării cu o aeronavă specială pusă la dispoziție de către Guvernul Ucrainei. 

Precizăm că miercuri, 19 mai, Guvernul în exercițiu a alocat din Fondul de intervenție 150 de mii de lei pentru repatrierea a 31 de moldoveni, care au solicitat ajutorul ambasadei din Tel Aviv. Potrivit MAEIE, concetățenii noștri ar urma să ajungă în Moldova cu un autocar pus la dispoziție de guvern pe ruta Kiev – Chișinău. 

Autoritățile de la noi au precizat că misiunile diplomatice mențin legătura cu autoritățile statelor implicate în procedura de repatriere, pentru ca totul să decurgă fără probleme. 

Amintim că armistițiul între Israel și Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza, a apărut pe 22 mai, după 11 zile de lupte mortale care au lovit enclava palestiniană și i-au forțat pe nenumărați israelieni să caute adăpost.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0