Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gîrbu: A fost restabilită oare încrederea cetățenilor în bănci după furtul miliardului

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gîrbu
Viorel Gîrbu - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Abonare
Expertul economic a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre stabilizarea sistemului bancar al Republicii Moldova după furtul miliardului.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. În 2014, Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank, care dețineau o treime din activele bancare ale țării, au retras din țară peste un miliard de dolari. Băncile au fost lichidate, iar proprietatea lor a fost scoasă la licitație pentru a recupera o parte din fondurile furate.

Доллары США - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Mișcare strategică: Rusia a investit un miliard în datoria publică a SUA
În 2015, a fost efectuată o anchetă cu privire la „furtul miliardului” prin decizia Băncii Naționale a Moldovei, de către un consorțiu internațional al companiei Kroll și Steptoe & Johnson LLP.

În iunie 2018, Procuratura Generală a publicat o strategie pentru recuperarea banilor furați, conform căreia agențiile de aplicare a legii vor raporta rezultatele.

În mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianiglo l-a numit pe Vladimir Plahotniuc drept principalul beneficiar al furtului bancar.

Încrederea în sistemul bancar al țării nu a fost subminată, deoarece băncile comerciale aflate în faliment nu și-au transferat pierderile către persoane juridice sau persoane fizice. Această opinie a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu, în studioul Sputnik Moldova.

"A existat neîncredere în sectorul bancar din partea statului sau, mai bine zis, în modul în care acest tip de activitate a fost gestionat în Republica Moldova, în administrația sectorului bancar. În același timp, persoane fizice sau economice, agenții nu și-au pierdut încrederea în bănci", a declarat expertul.

Gîrbu este convins că pierderile actuale ale sectorului bancar moldovenesc sunt rezultatul crizei de pe piața valutară, care, la rândul său, a fost rezultatul furtului miliardului în 2014.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0