Mișcare strategică: Rusia a investit un miliard în datoria publică a SUA

© Sputnik / Mihail KutuzovДоллары США
Доллары США - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
În decembrie, Banca Centrală a Federației Ruse a majorat investițiile în obligațiunile de stat ale SUA – din start cu un miliard de dolari.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Deși, în ultimii ani, Moscova s-a debarasat sistematic de aceste valori mobiliare: ponderea lor în rezerve este puțin mai mare de un procent. De ce sunt necesare acum – în materialul Sputnik.

A cumpărat Treasurys

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe al SUA, Rusia deține în prezent obligațiuni de stat americane în valoare de 6,011 miliarde: 1,2 miliarde pe termen lung și 4,8 miliarde pe termen scurt. În decembrie, stocul a fost suplinit cu un miliard.

Троицкая башня Московского Кремля - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2021
Rusia pune la colț SUA: intervenții brutale și știri false, dublu standard și ipocrizie!

Prin vânzarea acestor valori mobiliare, guvernul SUA acoperă deficitul bugetar și alte cheltuieli. Datoria națională a SUA a ajuns la aproape 28 de trilioane. În perioada 2010-2013, investițiile rusești au depășit 170 de miliarde. Moscova a fost unul dintre cei mai mari deținători de valori mobiliare de stat americane (Treasurys). Dar după ce Washingtonul a impus sancțiuni în aprilie 2014, a început să se debaraseze de ele.

În 2018, Banca Centrală a Federației Ruse a organizat o vânzare masivă, reducând portofoliul valorilor mobiliare de stat americane la jumătate deodată. Ponderea Treasurys în rezervele internaționale a fost redusă la minimum. Banca Centrală a redirecționat fondurile eliberate spre aur, precum și euro și yuani.

Diversificare

Datoria publică a SUA este reprezentată public de Treasurys (T-bills, T-notes, T-bonds, TIPS), emise de Departamentul de Trezorerie (Ministerul de Finanțe) al SUA. Persoanele fizice și juridice, autoritățile din anumite state ale SUA și din anumite țări pot cumpăra bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat.

Cu toate acestea, ideea constă în altceva: obligațiunile de stat americane sunt considerate unul dintre cele mai fiabile și lichide instrumente din lume. Sunt ușor de cumpărat și vândut.

"Este profitabil să investim temporar surplusul de fonduri în datoria publică a SUA. Două-trei procente pe an reprezintă destul de mulți bani când vine vorba de miliarde. În acest caz, politica nu ar trebui să influențeze deciziile economice", subliniază într-o conversație cu agenția de presă RIA Novosti membrul Comitetului Dumei de Stat pentru piața financiară, Dmitrii Skrivanov.

Astfel, prin creșterea volumului de Treasurys, Moscova și-a marcat tehnic prezența pe piață. Acest lucru este necesar și pentru diversificarea rezervelor internaționale. Acum Rusia dispune de 590 de miliarde de dolari, dintre care șase miliarde sunt investite direct în datoria publică a SUA. Analiștii explică: Moscova urmează o tendință globală. Cererea pentru dolar este în creștere, deoarece această monedă este cea mai puțin expusă la volatilitate și inflație.

"Un miliard de dolari este o sumă destul de impresionantă. O astfel de sumă poate fi investită într-un set foarte limitat de active. Aurul este supraîncălzit, există deja o pondere mare de rezerve în euro și yuani. Achiziționarea datoriei publice americane este un element de diversificare", precizează Vitalii Mankevici, președintele Uniunii ruso-asiatice a industriașilor și antreprenorilor.

Versiunea chineză

La sfârșitul lunii decembrie, cel mai mare deținător de valori mobiliare de stat americane era Japonia (1,2 trilioane de dolari). Anterior, China era în frunte, dar acum Beijingul se află pe locul doi, cu 1,06 trilioane. Iar pe al treilea loc se află Marea Britanie – cu 428,9 miliarde.

Гигантский фонарь в виде быка в парке Уханя, Китай - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
China a depășit SUA ca partener comercial al UE

Din cauza războiului comercial, chinezii s-au debarasat sistematic de aceste valori mobiliare, reducându-și investițiile cu peste 200 de miliarde. Cu toate acestea, imensa datorie americană făță de Beijing reprezintă un puternic instrument de presiune asupra Washingtonului.

Conflictul în curs alimentează temerile că cel de-al doilea cel mai mare creditor străin al economiei SUA va organiza o vânzare masivă a Treasurys. Consecințele vor fi dezastruoase. Dumpingul masiv al acestor valori mobiliare va provoca panică pe piață.

Totuși, acest lucru este dezavantajos pentru China însăși. În primul rând, vânzarea de obligațiuni în valoare de 100-200 miliarde într-o perioadă scurtă va reduce inevitabil prețurile acestora. Drept urmare, valoarea activelor și rezervelor externe ale Chinei însăși va scădea semnificativ, precum și veniturile din vânzarea valorilor mobiliare ieftinite.

În plus, dolarul se va prăbuși, iar Beijingul nu are nevoie de acest lucru. Slăbirea monedei americane va face ca exporturile Chinei să fie mai scumpe.

Rezerva de aur

Deja de câțiva ani, Banca Centrală a Federației Ruse mizează pe aur, debarasându-se de dolari. În 2020, ponderea metalului prețios în rezerve a depășit pentru prima dată volumul monedei americane, iar până în februarie valoarea rezervelor monetare de aur a ajuns la 136,7 miliarde. Într-un an, rezervele de aur ale țării au crescut cu aproape 28 de tone.

Metalul prețios – un echivalent monetar universal – devine mai atractiv decât activele care generează venituri din dobânzi și, în plus, asigură împotriva riscurilor de sancțiuni. După cum a remarcat Bloomberg, Rusia a demonstrat lumii întregi că o țară cu o economie mare și cu rezerve mari de aur poate scăpa de activele în dolari și se poate simți în continuare minunat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0