Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șapovalov: Se amestecă oare Occidentul în alegerile din Moldova

© Sputnik / OsmatescoBoris Șapovalov
Boris Șapovalov - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Politologul a comentat declarațiile președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier făcute în cadrul întâlnirii de la Berlin cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Situația trebuie clarificată: care este exact implicarea în treburile interne ale Moldovei din partea președintelui RFG Frank-Walter Steinmeier, când „toată lumea are dreptul să-și exprime punctul de vedere”. Steinmeier este președintele Germaniei, iar viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 11 iulie în Moldova. Despre aceasta a vorbit politologul și istoricul Boris Șapovalov în cadrul studioului Sputnik Moldova.

Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Politică
Încă un partid a fost înregistrat în cursa pentru alegeri parlamentare
"Acesta este un sprijin deschis pentru un anumit candidat. Mesajul său a fost în mod clar unul intenționat. Toată lumea înțelege despre ce forțe politice a avut în vedere Frank-Walter Steinmeier. El a avut în vedere de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care se presupune că nu respectă Curtea Constituțională. Dar pentru ce merite PSRM și cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să respecte Curtea Constituțională, care ia decizii neconstituționale? Experții vorbesc despre acest lucru și există și recomandările Comisiei de la Veneția", susține expertul.

Potrivit lui Șapovalov, președintele FRG Frank-Walter Steinmeier încearcă astfel să „transmită poziția sa pro-europeană partidului cu viziune pro-european, Acțiune și Solidaritate, (PAS) pe care, bineînțeles, îl susține în calitate de reprezentant al Uniunii Europene”.

Amintim că la întrevederea cu președintele Maia Sandu, șeful statului german Frank-Walter Steinmeier a declarat că „în ultima perioadă, mulți politicieni moldoveni nu respectă Constituția și instituția menită să monitorizeze respectarea acesteia”.

Analistul Boris Șapovalov nu are nicio îndoială că declarațiile șefului statului german sunt un sprijin deschis pentru unul dintre participanții la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Moldova. Nu numai cuvintele lui Steinmeier, ci și vizita lui Sandu în sine, potrivit lui Șapovalov, sunt pre-electorale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0