Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ciurea: Pot oare socialiștii și comuniștii să preia puterea în Moldova?

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Politologul a comentat avantajele unirii în bloc a Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor înainte de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Motivul principal pentru unirea socialiștilor cu comuniștii a fost calculul politic. Liderii celor două partide, Igor Dodon și Vladimir Voronin, au realizat că unirea forțelor de stânga ar putea fi o opțiune câștigătoare în alegerile parlamentare din 11 iulie. Această opinie a fost exprimată de analistul politic Corneliu Curea, în cadrul studioului Sputnik Moldova.

Игорь Додон и Владимир Воронин - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Când și de ce se va despărți Voronin de Dodon
"Cel mai probabil, este așa. Întrucât electoratul de stânga este obișnuit cu faptul că există un mare partid politic care pretinde la votul alegătorilor. Mult timp și-au exprimat de bună voie votul doar unui astfel de partid. După marea despărțire, situația s-a schimbat oarecum", a declarat Ciurea.

Potrivit expertului, socialiștii cu greu au depășit comuniștii și alte partide, dar după alegerile din 2014, concurenții au început să se înmulțească exponențial, creând „furtuni” pe stânga politică. Electoratul era dezorientat.

"Modul în care a condus Igor Dodon a fost constant pus la îndoială. Recent, acest lucru i-a slăbit foarte mult poziția. Vladimir Voronin și comuniștii l-au criticat și chiar l-au insultat", a reamintit analistul.

Anume acest lucru a generat calculul politic al lui Dodon și Voronin, care a dus în cele din urmă la unificarea părților, susține expertul. 

"Cred că alianța socialiștilor și comuniștilor oferă forței politice de stânga mai multe șanse de a obține un rezultat bun. Poate că, pentru stânga acum, dacă comparăm cu zero, situația nu este ideală, deoarece electoratul lor a scăzut ușor, dar cu o mobilizare adecvată, stânga poate obține 40% din numărul total de voturi", a mai spus Ciurea.

Analistul a menționat că o prezență electorală decentă la scrutin oferă partidelor de centru-stânga șansa de a crea o alianță majoritară în noul parlament al Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0