Știrea nopții! Liderii UE au impus sancțiuni Belarusului

© Sputnik / Алекс Макнотон / Trecere la banca de fotografiiФлаг Европейского Союза (ЕС)
Флаг Европейского Союза (ЕС) - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Azi noapte, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European, liderii UE au stabilit mai multe sancțiuni împotriva Belarus, stat acuzat de ”deturnarea” unui avion de linie al companiei Ryanair

BUCUREȘTI, 25 mai  - Sputnik. Deși au anunțat deschiderea unei anchete privind incidentul cu avionul companiei Ryanair, liderii europeni reuniți la Bruxelles au luat mai multe decizii prin care sancționează Belarusul.

Astfel, la reuniunea Consiliului European s-a decis ca Minskul să fie sancționat pentru ”deturnarea unui avion de linie al companiei Ryanair ce efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius” în scopul arestării jurnalistului online Roman Protasevici.

Prima măsură este închiderea spaţiului aerian al Uniunii Europene pentru avioanele din Belarus. O a doua măsură este, fapt, o solicitare a liderilor celor 27 de state membre către companiile aeriene de a evita survolarea Belarusului. Liderii europeni ”au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică”, transmite Agerpres. 

În paralel, liderii CE cer extinderea ”cât mai curând posibil a listei oficialilor şi a entităţilor din Belarus” vizați de sancţiuni europene.

Sursa citată menționează că 88 de persoane din Belarus, printre care și Aleksandr Lukaşenko, precum şi şapte persoane juridice sunt sancţionate cu interdicţia de a călători în UE şi ”îngheţarea activelor pentru reprimarea opoziţiei şi alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, ale căror rezultate au fost măsluite, în evaluarea europeană”.

Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Rusia
Moscova a comentat reacția Occidentului la aterizarea avionului Ryanair la Minsk

De asemenea, la reuniune CE s-a cerut eliberarea imediată a lui Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, arestaţi duminică.

De remarcat că, deși Consiliul European ”condamnă cu tărie aterizarea forţată a unui avion Ryanair la Minsk care a subminat securitatea aeriană”, acesta a solicitat Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) să investigheze ”acest incident fără precedent şi inacceptabil”.

Să mai amintim că, la reuniunea CE, liderii europeni şi-au exprimat solidaritatea cu Letonia ”în urma expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Menționăm că un conflict diplomatic a izbucnit între Letonia și Belarus după ce autorităţile letone au înlocuit drapelul oficial belarus cu cel al opoziţiei, în timpul campionatului mondial de hochei de la Riga.

Belarus a expulzat întregul personal diplomatic leton, iar ca răspuns Letonia a anunțat expulzarea tuturor diplomaților din Belarus.

Aterizarea de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Agenția Centrală de Informații a SUA a dispus aterizarea la Viena a avionului președintelui bolivian Evo Morales care venea de la Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord.

În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat acordarea coridorului aerian avionului prezidențial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0