Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova a comentat reacția Occidentului la aterizarea avionului Ryanair la Minsk

© МИД РФ / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Abonare
Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a numit șocantă reacția Occidentului la incidentul cu aterizarea avionului Ryanair în Belarus.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Avionul Ryanair, care efectua un zbor de la Atena la Vilnius pe 23 mai, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unei alerte de mină. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au informat că la bordul acestui avion era prezent Roman Protasevici, fondatorul canalului Telegram Nexta, care este recunoscut în Belarus ca fiind extremist. În timpul verificării documentelor, el a fost reținut. A fost inițiat un dosar penal împotriva jurnalistului în temeiul mai multor articole, inclusiv privind organizarea tulburărilor civile în masă. El poate primi o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Ryanair - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Belarus neagă acuzațiile occidentale la aterizarea de urgență a avionului Ryanair

"Este șocant faptul că Occidentul numește incidentul din spațiul aerian al Belarusului "șocant", a scris Zaharova pe contul său de Facebook.

Potrivit acesteia, "viața "democrațiilor civilizate" de-a lungul traiectoriei "quod licet Iovi, non licet bovi" ("Ce i se permite lui Jupiter, nu i se permite unui taur") este demult depășită din cauza pierderii de către conducătorii de cândva a adevăratelor calități de conducător". După cum a menționat diplomatul, "sângele și suferința a milioane de oameni din întreaga lume au luat de sub picioarele demagogilor occidentali scaunul de pe care predicau".

"Sau totul ar trebui să șocheze: de la aterizarea forțată în Austria a avionului președintelui Boliviei la cererea Statelor Unite și în Ucraina, după 11 minute de la decolare, a avionului din Belarus cu activistul Anti-Maidan. Sau nu ar trebui să șocheze comportamentul similar al altora", a adăugat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe.

Zaharova consideră că "utilizarea campaniilor politice și informaționale pentru a forma o percepție corespunzătoare prin intermediul mass-media nu mai este eficientă – rețelele își amintesc toate cazurile de răpiri violente, de aterizări forțate și de arestări ilegale, efectuate de "gardienii ordinii și păzitorii moralității".

Practica aterizărilor forțate a avioanelor a fost folosită și anterior, cel mai răsunător caz a fost constrângerea avionului președintelui Boliviei, Evo Morales, de a ateriza la Viena în 2013. Motivul – zvonurile că la bord se află ex-agentul CIA, Edward Snowden, acuzat în Statele Unite de divulgare a secretelor de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0