BUCUREȘTI, 25 mai – Sputnik. Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul României, Daniel Ioniță.
Cei doi oficialii au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile moldo-române și au purtat discuții pe marginea situației epidemiologice actuale din cele două țări surori.
Cu toate acestea, un aspect rămâne neclar: în cazul introducerii certificatului de vaccinare, ce se ca întâmpla cu cetățenii români din Moldova care s-au vaccinat cu Sputnik?
În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte clasice - privind cooperarea economică, implementarea proiectelor transfrontaliere de interes comun, precum și perspectivele de dezvoltare activă pe domenii de infrastructură.
Evident, nici aici nu s-a pus problema unor nerespectări a angajamentelor de lucrări comune, atât în domeniul infrastructurii de transport, cât și în alte domenii.
De menționat că Aurel Ciocoi și-a exprimat gratitudinea pentru suportul oferit de autoritățile române de-a lungul timpului în diverse domenii, inclusiv pentru agricultură și combaterea pandemiei.
Premierul moldovean a mulțumit oficialului român pentru ajutorul umanitar acordat în sectorul medical și dozele de vaccin livrate în timp util, atât de necesare pentru inițierea procesului de imunizare a populației.
Desigur, nu s-a discutat despre ancheta DNA care vizează trimiterea de ”ajutoare” medicale în Republica Moldova, anchetă începută în urma denunțului deputatului Emanuel Ungureanu, membru al arcului parlamentar pro-guvernamental.
La rândul său, Excelența Sa Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat ”disponibilitatea continuă a statului român” de a oferi sprijinul necesar cetățenilor Republicii Moldova în lupta cu virusul Covid-19.
În final, ambasadorul României a subliniat angajamentul Guvernului de la București în susținerea și încurajarea Republicii Moldova privind aspirațiile de integrare în spațiul european.
Considerăm că interesant ar fi ca această ultimă problemă să se reia după depunerea de către România a proiectului Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – și după ce se va face o estimare a datoriilor acumulate de România (și creșterii a cotei de îndatorare), de la intrarea în UE și până la momentul obținerii primelor granturi din PNRR.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova