CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Astăzi este marcată Ziua scrisului și culturii slave care îi venerează pe sfinții Chiril și Metodie, fondatorii alfabetului chirilic. Cu această ocazie, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat cetățenii Republicii Moldova.
"Cu acest prilej, adresez calde felicitări tuturor celor care prețuiesc valorile păcii, înțelegerii și respectului reciproc, alături de sincerele mele urări de sănătate, bunăstare și fericire. Împreună, vom dezvolta în continuare dialogul intercultural, păstrând bogata moștenire spirituală a tuturor popoarelor pe care le-a îmbrățișat frumoasa noastră Republica Moldova", a scris Greceanîi.
Creștinii ortodocși îi cinstesc astăzi pe sfinții Chiril şi Metodie, cei care au adus credinţa ortodoxă popoarelor slave din centrul Europei în secolul al IX-lea.
Chiril şi Metodie, pregătindu-şi propovăduirea printre slavi, au inventat alfabetul glagolitic pentru a putea traduce Sfânta Scriptură şi alte lucrări creştine în ceea ce în prezent se numeşte slavona. Mai târziu, alfabetul glagolitic s-a dezvoltat în alfabetul chirilic care este folosit în prezent în unele limbi slave. Cei doi fraţi au fost canonizaţi şi l-i s-a recunoscut rangul de Întocmai cu Apostolii pentru munca lor misionară. Numeroase detalii ale vieţii lor au fost deformate de legendele care au apărut pe seama lor.
Viața sfinților
Constantin (mai târziu Chiril) şi Mihail (mai târziu Metodie) s-au născut la începutul secolului al IX-lea în Tesalonic, într-o familie senatorială. Anii exacţi ai naşterii nu sunt cunoscuți. Tatăl lor, Leon, era guvernator al themei (regiune militar-administrativă a Imperiului Bizantin) din Tesalonic, a cărei jurisdicţie cuprindea şi slavii din Macedonia. Se crede că mama lor a fost de origine slavă. Fiind crescuţi într-o zonă bilingvă, cu vorbitori de slavonă şi greacă, cei doi fraţi au ajuns la o cunoaştere aprofundată a ambelor limbi. Ca urmare a poziţiei familiei lor, cei doi fraţi au beneficiat de o educaţie aleasă.
De asemenea, Teoctist a aranjat ca Mihail să primească o poziţie în administraţia slavă a imperiului. Curând, el s-a retras la mănăstirea din Muntele Olimp unde a fost tuns cu numele de Metodie.
În 860, Împăratul Mihail al III-lea şi Fotie, Patriarhul Constantinopolului, i-au trimis pe cei doi fraţi la hanul khazarilor într-o expediţie misionară menită să zădărnicească planurile hanului de convertire la iudaism. Misiunea a eşuat iar hanul a ales iudaismul pentru poporul său, cu toate că mulţi au ales creştinismul. La întoarcerea lor, Constantin a fost numit profesor de filozofie la universitate.
Importanța alfabetului glagolitic în procesul de creștinare a slavilor
Clerul german folosea latina ca limbă liturgică pentru a-şi menţine influenţa în Moravia şi, astfel, nu au fost deloc încântaţi de activitatea lui Constantin şi Metodie, folosind această deosebire pentru a-i ataca pe cei doi fraţi.
Cu toate că la numai câţiva zeci de ani după moartea lui Metodie evenimentele aproape au distrus munca acestora în Moravia, activitatea lor a devenit piatra de temelie a civilizaţiei slave din Europa de Est şi de Sud-Est şi a furnizat limba principală a eforturilor misionare din secolele următoare. În faptul continuării obiceiului Sfinţilor Apostoli de a propovădui creştinismul în limba tuturor popoarelor stă considerarea Sfinţilor Chiril şi Metodie ca fiind întocmai cu apostolii. În această moştenire îşi caută originile reînviata Biserică Ortodoxă a Teritoriilor Cehiei (Moravia).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova