Belarus neagă acuzațiile occidentale la aterizarea de urgență a avionului Ryanair

© AP Photo / Shawn PogatchnikRyanair
Ryanair - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Abonare
Secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus Anatoly Glaz a declarat că incidentul cu Ryanair ar trebui privit din punct de vedere al securității.

BUCUREȘTI, 24 mai - Sputnik. Incidentul cu avionul companiei low-cost Ryanair ar trebui privit din punct de vedere al securității, care a fost asigurată, a declarat pentru RIA Novosti Anatoly Glaz, secretar de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus.

„Nu există nicio îndoială că acțiunile autorităților noastre competente, au fost, de asemenea, în deplină conformitate cu normele internaționale stabilite“, a adăugat el.

Potrivit diplomatului, partea belarusă a abordat întotdeauna în mod responsabil și abordează respectarea lor.

"Acest lucru este recunoscut și de autoritățile de reglementare relevante din sectorul aviației. Mai mult decât atât, sunt sigur că în această chestiune suntem capabili să garantăm transparență deplină, dacă este necesar, să acceptăm experți și să arătăm toate materialele pentru a exclude insinuările", a declarat secretarul de presă.
El și-a exprimat opinia că în Occident se fac concluzii pripite.

Avion - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Accidente
Incident cu un avion Air Moldova – a fost accidentat la aterizare

"Graba declarațiilor în mod deschis beligerante din mai multe țări și structuri europene este izbitoare. Situația se intensifică direct și clar. Este politizată în mod deliberat, sună acuzații neconfirmate, etichetele sunt lipite", a spus Glaz.

În același timp, potrivit acestuia, în Europa și Statele Unite nu există nicio dorință aparentă de a o înțelege în mod obiectiv, „în loc de aceasta, sloganurile despre sancțiuni au sunat imediat din nou”.

"Desigur, este pur uman de înțeles și trist faptul că pasagerii acestui zbor au întâmpinat anumite inconveniente. Cu toate acestea, regulile de securitate a aviației sunt o prioritate absolută și, mai mult, peste tot și pentru toată lumea", a spus el încă o dată.

Avionul Ryanair, care efectua un zbor de la Atena la Vilnius pe 23 mai, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unei alerte de mină. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au informat că la bordul acestui avion era prezent Roman Protasevici, fondatorul canalului Telegram Nexta, care este recunoscut în Belarus ca fiind extremist. În timpul verificării documentelor, el a fost reținut. A fost inițiat un dosar penal împotriva jurnalistului în temeiul mai multor articole, inclusiv privind organizarea tulburărilor civile în masă. El poate primi o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Aterizare de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protasevich, care se afla la bord, nu este primul incident de acest fel în istoria aviației aeriene. Un caz similar de rezonanță s-a produs în 2013.

Agenția Centrală de Informații a SUA a dispus aterizarea avionului președintelui bolivian Evo Morales care venea de la Moscova la Viena, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord.

În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat acordarea coridorului aerian avionului prezidențial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0