Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Certificatul de vaccinare anti-COVID din Moldova: VA FI sau NU recunoscut în alte state

© Sputnik / Mihai CarausAlexei Ceban
Alexei Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Abonare
Moldovenii vaccinați împotriva COVID-19 primesc un certificat de confirmare a imunizării. Ce avantaje ar putea oferi acest document? Va fi sau nu recunoscut peste hotare certificatul din Republica Moldova? Detalii am aflat de la medicul-epidemiolog Alexei Ceban.
Certificat de vaccinare anti-COVID din Moldova: Vor fi sau nu recunoscute în UE?

În cadrul emisiunii "Contrapunct", medicul-epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban a precizat că deocamdată nu sunt aplicate interdicții moldovenilor care dețin certificate de confirmare a vaccinării împotriva COVID-19, însă acestea ar putea fi impuse în scurt timp la frontiera unor state.

"Pe certificatul de vaccinare vor fi aplicate unele elemente de securitate pentru ca acesta să fie recunoscut la nivel internațional. În prezent se lucrează la un tip standart la care va trebui să ne aliniem și noi, să fim flexibili și să ajustăm toate nuanțele. Certificatul va trebui să dețină semnătura electronică a unui centru de vaccinare, deci semnăturile vor fi distribuite în instituții și doar așa vor fi recunoscute de UE. Sunt doar discuții și testări ale acestor certificate. În scurt timp acest lucru s-ar putea întâmpla", a precizat  Alexei Ceban.

Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea facilita călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei. Totuși, la nivel european nu s-a luat deocamdată o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat. Autoritățile din țara noastră urmăresc toate evenimentele și măsurile impuse în acest context la nivel internațional.

Recent, Parlamentul European și statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Documentul denumit "certificat verde digital" european trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19 sau are un test negativ recent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0