Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți: Prognoze pentru următorul Legislativ

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Abonare
Ce schimbări se așteaptă în viitorul Parlament și ce prognoze oferă experții politici? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunilor de la Radio Sputnik Moldova.
Cetățenii trebuie să cunoască asta-Ce ne așteaptă în viitorul Parlament

Comentatorul politic Igor Volnițchi spune că la o privire sumară a listelor de candidați, la funcția de deputat, poți deduce faptul că unele partide nu i-au în serios promovarea unor persoane competente în forul legislativ. Mulți candidați, care pretind să preia guvernarea și se regăsec pe lista unor formațiuni proeuropene, duc lipsă de profesionalism și de tot ce înseamnă creație legislativă.

Парламенту Молдовы исполняется 30 лет - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Societate
Parlamentul Republicii Moldova, la 30 de ani de activitate
"Mă tem că viitorul Parlament ar putea arăta mult mai prost decât cel care a fost. Mă refer la un grup de deputați, competenți din acest Parlament, care se regăsesc în mai multe fracțiuni, știu ce înseamnă creație legislativă, dar care nu se vor regăsi în legislatura următoare. În locul lor ar putea să vină persoane cu o imagine impecabilă, poate integri, dar incopetenți, care nu vor produce pe filiera profesionistă proiecte de legi, pentru că sunt departe de ceeea ce noi numim creație legislativă. Și atunci ce vom face, vom avea un Parlament mai curat, va fi ca o mașină de vot, dar cu un nivel de profesionalism mai scăzut, mai slab", a menționat pentru Sputnik Moldova Igor Volnițchi.

Noi partide în viitorul Parlament?

Comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că în dorința de a accede în viitorul Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va încerca să culeagă voturi din diasporă, intrând în competiție cu cei de la PAS.

© Sputnik / Иовва ВикторRoman Mihăeș
Experți: Prognoze pentru următorul Legislativ - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Roman Mihăeș

Expertul susține că am putea asista la o echilibrare a voturilor între AUR și PAS, iar dacă din cele peste 200 de mii de voturi din diasporă, AUR va reuși să obțină un scor bun, atunci ei ar avea șanse să acceadă în viitorul Parlament. Mihăeș mai spune că în interiorul țării partidul AUR nu are șanse să treacă pragul de 5%.

"AUR din Moldova nu este atât de puternic cum este cel din România, nu are structuri teritoriale, nu are o aderență internă și lideri. Repet, va depinde foarte mult cum își vor construi campania în diasporă pentru a încerca să-și contabilizeze voturi într-o competiție cu PAS. Pe intern nu au șanse de a obține un rezultat bun, pentru că s-au apucat târziu de lucru. Chiar dacă s-au consolidat câteva partide în jurul AUR, acestea au un rating mic, iar disocierea PUN-lui de AUR se va resimți negativ la scorul electoral" a precizat Roman Mihăeș.

De menționat că la 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0