Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Călătorii în 2021: Sfaturi și prognoze

© Sputnik / OsmatescoSvetlana Lazăr
Svetlana Lazăr - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Abonare
Dacă în ultimii ani, fluxul de turiști străini a crescut simțitor în țara noastră, iar moldovenii preferau să călătoarească peste hotare, atunci odată cu pandemia lucrurile au luat o altă întorsătură. Iată ce prognoze oferă specialiștii în domeniul turismului în 2021.
Unde preferă să se odihnească moldovenii pe timp de pandemie?

Pandemia i-a ținut acasă pe mulți dintre moldovenii care obișnuiesc să se odihnească peste hotare. În 2020, mulți moldoveni au ales să călătorească în țară, având în vedere restricțiile impuse în contextul pandemiei.

Potrivit președintei „Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural”, Svetlana Lazăr, destinațiile turistice din țara noastră continuă să fie luate cu asalt de către moldoveni, iar unul dintre motivele care a stat la baza acestor schimbări este criza pandemică.

"În 2020, 97 la sută din turiștii care au vizitat locurile tursitice din țară, au fost turiștii locali. La o singură pensiune din Orhei, anul trecut au fost 1892 de vizitatori care au ales să se cazeze pentru câteva zile acolo. Plus, această pensiune a fost vizitată și de 3240 de persoane fără cazare", a declarat interlocutoarea.

Svetlana Lazăr este de părerea că deși pandemia a avut multe efecte dezastruoase în mai multe domenii, totuși partea bună este că turismul din țara noastră a început să fie apreciat la justa valoare de către moldoveni.

© Sputnik / OsmatescoNatalia Mateevici
Călătorii în 2021: Sfaturi și prognoze - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Natalia Mateevici

Ghizii de turism afirmă că moldovenii vor avea în acest an frumoasa ocazie să redescopere turismul rural, cultural și destinațiile turistice vitivinicole. Natalia Mateevici a venit și cu câteva recomandări pentru moldovenii care doresc să călătorească în interiorul țării.

"Avem o sumedenie de locuri frumoase, pentru preferințele fiecăruia: mănăstiri cu istorie foarte veche, Pădurea Domnească, Cetatea Soroca, peșteri, cea mai bătrână pădure de luncă din Europa, Orheiul Vechi și altele.", a relatat Natalia Mateevici.

Potrivit unui sondaj din 2020, realizat în cadrul unei campanii naționale de relansare a turismului local, 71% dintre moldoveni sunt interesați să viziteze destinațiile turistice autohtone. Studiul arată că preferințele oamenilor sunt turismul familial, cultural, montan sau în natură, istoric și de recreere.

© SputnikAlin George Pătru
Călătorii în 2021: Sfaturi și prognoze - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Alin George Pătru

Consultantul în turism Alin Pătru este de părerea că 2021 va fi un an „timid” în domeniul turismului, iar oamenii vor ezita să călătoreasă precum o făceau anterior, susține Alin Pătru. De o popularitate aparte se vor bucura excursiile private, iar tururile mari ce implică mai multe persoane vor fi evitate. În același timp, se va accentua tendința de a călători pe cont propriu în noul an.

"2021 va fi un an atipic în sectorul turismului. Oamenii vor alege de sine stătător destinațiile, evitând excursiile în grupuri mai mari de persoane sau locurile aglomerate. Cert este că în domeniul turisimului vor fi resimțite efectele pandemiei încă o bună perioadă de timp", a remarcat consultantul.

În opinia lui, turismul global va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a reveni la fluxul de turiști de odinioară. Anul 2022 va fi cel în care se va înregistra o ușoară creștere a turismului, însă vor fi mult mai puțini furnizori pe piață, iar costurile pentru serviciile agențiilor de turism s-ar putea majora ușor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0