Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Va fi lansată o aplicație pentru prevenirea otrăvirii albinelor

© Sputnik / Mihai CarausAlbine
Albine - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Abonare
Otrăvirea albinelor este o problemă cu care se confruntă anual mulți apicultori din țară. Pentru a stopa acest fenomen, va fi lansată o aplicație care va preveni această situație.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. De Ziua Mondială a Albinei, Asociației Națională a Apicultorilor din Republica Moldova anunță că testează o aplicație mobilă pentru a ușura comunicarea și informarea producătorilor agricoli și apicoli, în privința stropirii culturilor agricole, pentru a proteja albinele de otrăviri.

Poliție - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2020
Societate
Ce au depistat polițiștii într-un stup de albine
Aplicația va fi lansată la începutul anului viitor și va putea fi utilizată pe întreg teritoriul țării. Specialiștii susțin că albinele au un impact enorm asupra sectorul horticol, prin polenizarea plantelor în perioada de înflorire. De exemplu, polenizarea livezilor sporește productivitatea cu până la 80 la sută.

"Producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării" , a precizat Ion Maxim, președintele ANARM.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7 800 de apicultori înregistrați oficial care dețin 260 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor zece ani. În 2020, s-au produs circa 3 500 de tone de miere de albine, dintre care 3 300 de tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0