Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce i-a spus Procuratura lui Șor după ce acesta a declarat că vrea să întoarcă miliardul

© Sputnik / Miroslav RotariLiberty Summit
Liberty Summit  - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
Procuratura Anticorupție i-ar fi răspuns lui Ilan Șor la solicitările sale privind recuperarea miliardului furat din sistemul bancar.

CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție, după ce Ilan Șor a anunțat pe 27 aprilie că este gata să întoarcă miliardul de dolari care a fost furat din sistemul bancar.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Politică
Cum răspunde Banca Națională la cererea avocaților lui Șor
Șor a spus că acționarii băncilor pe care el le reprezintă sunt gată să acopere banii lipsă din sistemul bancar, adică miliardul furat, după care acești acționari sunt gata să recupereze acești bani de la cei care într-adevăr au jefuit sistemul bancar.

Politicianul a stabilit însă și o condiție în schimb - să fie lăsat să revină în țară, să poată să participe la procesele din instanțele de judecată, să participe la anchetă și să nu fie reținut sau arestat de autorități. Recent, avocații lui Ilan Șor ar fi primit un răspuns de la Procuratura Anticorupție. Procurorii au precizat că nu au cum să pună în aplicare planul prezentat de politician. 

"În urma verificărilor conținutului adresării dumneavoastră, constatăm că niciuna nu este suficient de clară și nici precisă, așa cum ați evitat să concretizați în cadrul căreia dintre cele două cauze penale (una aflată la moment în faza de urmărire penală, iar cealaltă, aflată în examinare la Curtea de Apel Cahul) se pretinde să fie recuperat prejudiciul material. (…) În lipsa unor concretizări din partea dvs. Procuratura Anticorupție se află în imposibilitate de a stabili modul de abordare a solicitării abordate", se menționează în scrisoarea Procuraturii Anticorupție.

Ilan Șor a publicat scrisoarea pe pagina sa de Facebook și, în replică, a acuzat procurorii că nu ar fi interesați de returnarea banilor furați din băncile devalizate. 

"Dacă ați fi vrut cu adevărat ca banii sustrași din furtul sistemului bancar să ajungă în bugetul de stat, demult i-ați fi sunat pe avocații mei și ați fi stabilit o întâlnire de 10-15 minute sau ați fi luat legătura cu mine, prin Skype", a declarat Ilan Șor.  

În context, Șor a făcut un apel către șeful statului.

"Mă adresez președintelui Maia Sandu nu în calitate de oponent politic, nu ca unui lider de partid, ci în calitatea sa de șef al statului. Ați declarat întotdeauna că recuperarea miliardului este una dintre prioritățile dumneavoastră. Dacă este într-adevăr așa, atunci de ce permiteți ca propunerea noastră să rămână fără răspuns?", a întrebat Ilan Șor.

Președintele Maia Sandu și reprezentanții Președinției nu au comentat deocamdată acest apel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0