Erdogan, atacat dur de SUA: Încă un scandal monstru în NATO

© AFP 2022 / ADEM ALTANRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Recep Tayyip Erdogan este vizat de o acuzație extrem de gravă făcută azi noapte de administrația de la Washington.

BUCUREȘTI, 19 mai – Sputnik. Evoluția gravă a incidentelor din Israel și din teritoriile palestiniene este completată de acuzațiile între SUA și Turcia.

Astfel, președintele turc Erdogan a denunțat acțiunile în forță ale Israelului, care au dus la moartea a zeci de copii din Fâşia Gaza, numindu-i pe israelieni ”criminali care ucid copii în vârstă de cinci sau şase ani” și care ”sug sânge pentru a-şi potoli setea”.

Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat și pe Joe Biden, pentru că vorbește de pace, dar vinde arme sofisticate Israelului. Joe Biden are ”mâinile pătate cu sânge”, a declarat Erdogan, un mare apărător al palestinienilor și ale locurilor sfinte musulmane din Ierusalim.

În urma acestor declarații, Washingtonul a reacționat violent azi noapte, acuzându-l pe Erdogan de ”afirmaţiile antisemite”.

”Statele Unite condamnă ferm recentele afirmaţii antisemite a preşedintelui Ergodan la adresa poporului evreu”, a transmis Departamentul de Stat.  

De asemenea, administrația americană a lansat un apel pentru evitarea ”remarcilor incendiare care ar putea incita la şi mai mult la violenţă”.

”Limbajul antisemit nu are loc nicăieri. Statele Unite sunt profund angajate în combaterea antisemitismului în toate formele sale. Luăm în serios violența care însoțește adesea antisemitismul și minciunile periculoase care stau la baza acestuia. Trebuie să combatem întotdeauna minciunile cu fapte și să răspundem cu dreptate la infracțiunile de ură”, a transmis Departamentul de Stat.

Папа римский Франциск - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2021
Societate
Papa Francisc, mesaj puternic pentru Israel și Palestina
Într-un mesaj pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price scrie: ”Remarcile antisemite ale președintelui turc Erdogan sunt condamnabile și nu își au locul pe scena mondială - sau oriunde. Facem un apel Turciei să se abțină de la un limbaj care ar putea incita la violență. SUA se concentrează pe finalizarea conflictului”.

SUA susțin ”dreptul la apărare al Israelului”, principalul partener al Washingtonului – și până acum au blocat adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate ale ONU.

Pe de altă parte, relația cu Turcia este încordată de mai mult timp, iar în noul context este posibil să vedem o nouă creștere a tensiunilor între principalele două forțe militare din NATO.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0