Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cu cine va face PAS bloc electoral: Năstase sau Usatîi

© Sputnik / Mihai CarausPAS a prezentat lista candidaților la parlamentare
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Abonare
Partidul Acțiune și Solidaritate păstrează intriga în vederea instituirii unui bloc electoral cu vreunul din partidele politice. Are sau nu nevoie PAS de un bloc.

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik, Valentina Toporivscaia. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu va crea niciun bloc electoral, deoarece membrii partidului sunt încrezători că voturile diasporei moldovenești le vor aduce o victorie clară la alegerile parlamentare anticipate din vara acestui an. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul rus la Institutul Internațional de Științe Umaniste, Studii Sociale și Politice, Vladimir Bruter.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Politică
Blocul PSRM-PCRM a anunțat primii zece candidați de pe listă: Cine sunt ei
"Pentru partidul Acțiune și Solidaritate acum este foarte periculos să nu ia pe nimeni în coaliție. Pentru că sponsorii politici ai PAS cred că partidul trebuie să meargă uniți într-un bloc fie cu Renato Usatîi, fie cu Andrei Năstase", a spus sursa.

Comentatorul este convins că PAS va trebui să facă alegerea dintre aceste două opțiuni. Totodată, expertul este de părere că în cazul instituirii unui bloc electoral, PAS va putea forma coaliția doar cu una din cele două variante. Potrivit lui Bruter, pe liderul partidului „Platforma DA”, Andrei Năstase, și liderul PAS, Maia Sandu îi leagă o lungă istorie politică comună, iar acest lucru ar putea fi un avantaj.

Expertul consideră că „dacă se creează totuși o coaliție cu Andrei Năstase, atunci PAS va trebui să-și modereze „apetitul” într-un anumit mod”. Acesta a dat exemplul Partidul de guvernământ ucrainean, care deși deține majoritatea absolută în parlament nu are posibilitatea de a-și forma propriul Guvern. Acesta este de părere că Guvernul va fi format din așa-numiți profesioniști independenți care sunt mai predispuși să se subordoneze Vestului, decât conducerii politice a partidului. 

De precizat, până la moment pentru alaegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a fost înregistrat un bloc electoral format din Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0