Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Specialiștii bat alarma: Cum afectează gadgeturile starea fizică și psihică a copiilor

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaCopii cu tabletă
Copii cu tabletă - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Abonare
Abia vin pe lume că deja stau cu ochii în telefon. Vorbim despre copiii care au câteva luni, iar părinții le pun gadgeturile în față pentru a-i liniști sau hrăni. Specialiștii susțin că această practică afectează atât vederea, cât și sistemul nervos al micuților.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Trăim în secolul tehnologiilor, iar viața fără gadgeturi ni se pare imposibilă. Unii părinți le oferă copiilor lor telefoanele mobile în mână încă din primele luni de viață. Din punct de vedere oftalmologic, lumina emisă de ecrane conține componente extrem de dăunătoare pentru vedere. 

Viață fără televizor și telefoane mobile: Cum trăiesc staroverii din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2021
Video
Viață fără televizor și telefoane mobile: Cum trăiesc staroverii din Moldova
Medicul oftalmolog Maria Botezatu a precizat pentru Sputnik Moldova că specialiștii încurajează părinții să limiteze copiilor timpul petrecut în fața ecranului, în special celor mici. 

"Ochii sunt extrem de solicitați, iar detaliile privite de aproape pe dispozitivele mai mici, telefoane sau tablete, necesită mai mult efort vizual. Privitul la computer, tabletă sau telefon solicită mecanisme complexe vizuale, pe care copiii nu le au dezvoltate pe deplin. Spre deosebire de imaginile de pe o hârtie tipărită, contururile nu sunt întotdeauna precise, contrastul nu e foarte bun, iar strălucirea și reflexiile ecranelor digitale solicită foarte ochii copiilor", susține medicul Maria Botezatu.

© Photo : oferit de Maria Botezatu Medicul oftalmolog Maria Botezatu
Specialiștii bat alarma: Cum afectează gadgeturile starea fizică și psihică a copiilor  - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Medicul oftalmolog Maria Botezatu

Medicul oftalmolog mai spune că expunerea excesivă în fața ecranelor duce la apariția senzației de ochi obosiți, dureri de cap, vedere dublă aproape și vedere dificilă la distanță.

"Părinții trebuie să-și încurajeze micuții să se joace mai mult timp în aer liber. Se recomandă ca în cazul copiilor mici, expunerea zilnică la orice ecran digital - televizor, calculator sau tabletă, să fie de maxim 15 minute, iar în cazul celor după 8 - 10 ani să fie de o oră pe zi. Copiilor mai mari și adolescenții ar fi indicat să stea o oră și jumătate pe zi cu pauze de 15 minute. Doar respectând aceste limite putem riscul de apariție a unor probleme", a explicat Maria Botezatu, medic oftalmolog.  

Specialistul a recomandat ca părinții să-și ducă copiii la un control oftalmologic o dată pe an și să respecte mai multe indicații ale medicilor. 

Maia Sandu, la telefon - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
Maia Sandu se asigură, la telefon, de sprijinul Parlamentului European
"Ochiul copilului este încordat și acest lucru duce la dezvoltarea afecțiunilor sistemului ocular. Soluția – de a efectua tratamente de relaxare a analizatorului vizual, de a antrena mușchiul cilia, de a dezvolta aparatul acomodativ al ochiului. Procedurile oculare, terapia văzului, au impact pozitiv, cu o eficacitate vădită asupra ochiului și văzului copilului", a precizat Maria Botezatu.

Și psihologii bat alarma. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, specialistul Natalia Toma a declarat că părinții ar trebui să le dea copiilor telefoanele mobile sau alte gadgeturi după ce împlinesc trei ani. Mai mult, micuții trebuie să privească doar programe educative, în caz contrar consecințele sunt grave, iar maturii vor înțelege asta mai târziu.

"Este foarte periculos ceea ce se întâmplă. Părinții care dau telefoanele la copiii de 6-8 luni doar ca el să stea în liniște sau să mănânce trebuie să știe că dezvoltarea intelectuală rămâne în urmă în comparație cu micuții care nu au acces la telefon. Dacă până acum noi am știut doar de termenul de autism, acum a apărut și autismul virtual care apare din cauza faptului că micuții nu interacționează cu mediul real, dar cu cel online, care este colorat și mai interesant. Astfel, copilul nu se dezvoltă corespunzător vârstei și micuțul nu este capabil să comunice cu semenii săi", a explicat psihologul Natalia Toma. 

Pe lângă factorul psihologic, telefoanele mobile afectează și dezvoltarea motorică a copiilor.

"La micuți se deformează mânuța de la felul cum ei tastează. Copilul micuț, de până la un an, care este în dezvoltare intelectuală, fizică, pshioemoțională, are nevoie să atingă cât mai multe obiecte, texturi, culori ca să cunoască lumea înconjurătoare. Cu cât mai mult interacționează cu obiecte mici, cu atât mai bine și mai repede copilul va începe a vorbi", a precizat Natalia Toma.
© Sputnik / Mihai CarausNatalia Toma
Specialiștii bat alarma: Cum afectează gadgeturile starea fizică și psihică a copiilor  - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Natalia Toma

În context, psihologul le recomandă părinților să fie prudenți în educația copiilor, întrucât mai târziu își vor da seama că odraslele lor au nevoie de ajutor pentru a putea renunța la dependența pe care au făcut-o la gadgeturi. 

"Mulți părinți se tem că micuții lor nu vor reuși să învețe să folosească telefonul mobil sau că alți copii sunt mai dezvoltați în acest sens decât a lor. Nu trebuie să-și facă griji pentru asta căci ei foarte repede prin totul. Cu cât mai târziu cu atât va fi ma bine și cât mai puțin timp. Copilul trebuie să învețe ceva pozitiv din aceste filmulețe, să nu privească ceva fără sens, căci altfel creierul va fi ca în repaus", a mai spus Natalia Toma. 

Natalia Toma a subliniat că majoritatea părinților încep să vadă efectele negative ale telefonului asupra copilului când micuții trec de 3-4 ani și fac diverse crize de nervi dacă nu-l primesc. Atunci maturii caută ajutor din partea specialiștilor și își dau seama că ar fi putut găsi alternative ca odraslele lor să mânce sau să se joace și fără telefon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0