Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Viață fără televizor și telefoane mobile: Cum trăiesc staroverii din Moldova

Abonare
Pare greu de crezut, dar există în Moldova oameni care nu au privit niciodată televizorul. Nu pentru că asta ar fi un lux inaccesibil, ci pentru că preferă cu bună știință să ducă o viață austeră. Așa le dictează convingerile și canoanele bisericești.

Satul Cunicea din raionul Florești este leagănul spiritual al staroverilor din Republica Moldova. 

Anume aici s-au așezat primele familii de ruși care fugeau de prigoană, după ce s-a produs schisma în ortodoxie în urma reformelor patriarhului Nikon din anii 50-60 ai secolului XVII.

Cum are loc cererea în căsătorie la rușii staroveri din Moldova - Sputnik Moldova
Video
Cum are loc cererea în căsătorie la rușii staroveri din Moldova
El a adaptat atunci rânduiala slujbelor la cea folosită de greci. Mulți credincioși s-au supus, dar o bună parte nu au dorit să renunțe la vechile practici liturgice și au început să fie prigoniți. Așa au ajuns unii pe pământurile noastre, unde puteau să-și vadă de credința lor.

În Cunicea chiar și acum se vorbește o rusă care putea fi auzită acum câteva secole. Și asta pentru că mult timp staroverii au fost nevoiți să se izoleze de restul lumii.

Unii staroveri preferă să ducă un mod de viață auster - nu privesc televizorul și nu folosesc telefoanele mobile. Nu văd cu ochi buni progresul tehnologic, fiind convinși că acesta favorizează uitarea tradițiilor.

Este și cazul lui Ivan Lipilov din localitatea Cunicea, care se opune cu vehemență folosirii gadget-urilor.

„Trebuie să respectăm întru totul așa cum este scris. Noi nu trebuie să folosim tehnologiile. (...) Mai devreme trăiam doar fără smartphone-uri, fără telefoane. Cu cât mai puține ispite ai, cu atât mai multă credință”, a declarat Ivan Lipilov pentru Sputnik Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0