Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După parlamentare începe marea reîmpărțire - Cine ar putea să ia mai multe mandate

© Sputnik / Mihai CarausRoman Mihăeș
Roman Mihăeș  - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2021
Abonare
Comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că una dintre mize la parlamentare va fi redistribuirea mandatelor, iar în cazul accederii unui număr mic de partide în Parlament, acestea ar putea împărți până la 20 de mandate din contul celor care nu vor trece pragul.
După parlamentare începe marea reîmpărțire - Cine ar putea să ia mai multe mandate

În 2019, Parlamentul a reintrodus în Codul Electoral formula D’Hondt de redistribuire a mandatelor suplimentare. Prin acele modificări s-a renunțat la formula egalitaristă de redistribuire. Formula D’Hondt are menirea să respecte proporţionalitatea la redistribuirea mandatelor, favorizând partidele mari, cu șanse de a obține scoruri bune în alegeri.

Dumitru Diacov  - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2021
Politică
Dumitru Diacov pleacă din politică? Cui i-a cedat locul de pe lista PDM la alegeri

Comentatorul politic Roman Mihăeș spune că, în afară de PAS și Blocul PSRM-PCRM, șanse reale de a accede în Parlament are și Blocului lui Usatâi, iar celelalte partide sunt sub semnul întrebării în ce privește intrarea în viitorul Legislativ. Expertul consideră că partidele puternice vor fi avantajate de actuala formulă de redistribuire a mandatelor, iar în cazul în care în Parlament vor accede puține partide, acestea ar putea să-și împarte între ele un număr destul de mare de mandate din contul celor care n-au trecut pragul electoral. Mihăeș spune că în joc ar fi până la douăzeci de mandate, ceea ce este destul de mult.

„Va depinde și de prezența la vot. La o prezență mică, nu vom avea mai mult de patru proiecte politice, iar la o prezență mare a alegătorilor, au șanse să treacă mai multe partide. Cred că am putea avea o redistribuire mare a mandatelor la aceste parlamentare, așa cum s-a întâmplat în anul 2001. De această dată, la redistribuire ar putea fi vreo 15 %, ceea ce înseamnă până la douăzeci de mandate, care vor fi împărțite de partidele cu șanse mari, adică după alegeri vom asista la marea împărțeală”, a menționat Roman Mihăeș.

Recent, CEC a înregistrat șase partide și blocuri electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Concurenții pot depune actele la sediul CEC până în data de 11 iunie 2021. Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început pe data de 5 mai. Anterior, Comisia Electorală Centrală a aprobat lista partidelor politice, formată din 53 de formațiuni, care pot participa la scrutinul electoral din 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0