Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri

© Sputnik / Mihai CarausIurie Ciocan
Iurie Ciocan  - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Abonare
Comisia Electorală Centrală a dat startul înregistrării în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, dar există o lacună în legislație care ar putea lăsa partidele politice în afara cursei.
Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri

Parlamentul a permis ca în campaniile electorale cetățenii cu venituri de peste hotare să poată dona bani pentru partidele politice, iar, pe de altă parte, tot în Codul Electoral este scris că se aplică sancțiuni până la excluderea din campanie a concurenților electorali care obțin donații din afara țării. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova de către fortul președinte al CEC, Iurie Ciocan.

”Pe de o parte, articolul 41 din Codul Electoral prevede că persoanele fizice, aflate la munci peste hotarele țării, pot dona trei salarii medii pentru concurentul electoral, adică în jur de 24 de mii de lei. Pe de altă parte, tot Codul Electoral prevede scoaterea din cursa electorală a unui partid care este finanțat din afara țării. E o scăpare, nu cred că cineva a făcut-o din rea intenție”, declară Iurie Ciocan.

Totodată, expertul în domeniul electoral menționează că o soluție ar fi adresarea unor deputați la Curtea Constituțională. Respectiv, se va exclude varianta utilizării acestei lacune în campania electorală, lucru care ar putea duce până și la înlăturarea unui partid din cursă pentru ”finanțare din afara țării”.

”Ca și idee ar fi adresarea la CCM și declararea neconstituțională a uneia dintre cele două sintagme. Ar fi o soluție. Acum un deputat ar putea sesiza CCM”, mai adaugă Ciocan.

Din data de 14 mai, candidații pot depune actele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală. Odată cu înregistrarea primei formațiuni în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie începe și campania electorală pentru acest scrutin.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie
Potrivit Programului Calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021, începând cu 12 mai și până la 11 iunie 2021, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, are loc desemnarea candidaților la funcția de deputat.

Totodată, în această perioadă are loc eliberarea listelor de subscripție pentru candidații independenți, dar și depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților conform graficului stabilit prin hotărârea CEC.

În cazul în care în aceeași zi doi sau mai mulți concurenți au depus actele spre înregistrare, va avea loc tragerea la sorți în vederea determinării ordinii de înscriere a concurenților în buletinul de vot. După înregistrarea candidaților, până la 18 iunie 2021 inclusiv listele de candidați vor fi publicate integral, iar după 18 iunie acestea vor fi transmise către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0