Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Criza continuă și în 2021: Exporturile - în declin sever

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Abonare
Valoarea exporturilor s-a micșorat în 2020 cu 11 la sută, comparativ cu 2019. Criza continuă și în 2021. Care sunt cauzele acestei scăderi am aflat de la expertul economic Veaceslav Ioniță.

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul economic Veaceslav Ioniță a precizat că pentru a patra oară în istoria Republicii Moldova este înregistrată o scădere atât de semnificativă a exporturilor.

În 2020, pe lângă criza economică globală provocată de COVID-19, Moldova s-a confruntat și cu o secetă puternică ce a dus la cea mai mare scădere a producției Agricole în Moldova din ultimii cel puțin 50 de ani. 

"Exporturile în mare parte au fost afectate de secetă și criza din agricultură, nu de criza economică. Producția agricolă în 2020 a înregistrat cea mai mare scădere din 1950 încoace. Aceasta a scăzut cu 27 la sută și a influențat semnificativ exporturile", a declarat expertul.

A doua ramură cu impact major în diminuarea exporturilor a fost industria automotive - cea mai mare ramură de export a Moldovei. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, scăderea producției globale în industria automobilistice din 2020 a determinat scăderea cererii de componente auto, care a dus la scăderea majoră a exporturilor.

Veaceslav Ioniță a precizat că și în primele luni ale anului 2021 tendința privind  exporturile continuă să fie în scădere. Expertul susține că această criză este una atipică, deoarece înregistrează și anumite elemente pozitive.

Care sunt acestea, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0