Să îngropi miliarde de euro: Se va reuși finalizarea ʺNord Stream – 2ʺ până în octombrie?

© Sputnik / Dmitrij Leltschuk / Accesați arhiva multimediaСтроительство газопровода "Северный поток — 2" в городе Любмин в Германии
Строительство газопровода Северный поток — 2 в городе Любмин в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
Pasiunile din jurul ʺNord Stream – 2ʺ nu se potolesc. Departamentul de Stat continuă să amenințe Europa cu sancțiuni.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik, Irina Badmaeva. Deși Lumea Veche este conștientă de necesitatea combustibilului albastru rusesc, viitoarele alegeri din Germania pot afecta semnificativ perspectivele proiectului. Acest lucru înseamnă că trebuie să se grăbească cu finalizarea lucrărilor. Când va fi tăiată panglica roșie – a aflat Sputnik.

Termen până la alegerile pentru Bundestag

Conducta de gaz va fi finalizată până la 26 septembrie, a declarat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev. "Dacă vremea va fi bună, ne vom mișca mai repede", a adăugat el. Au rămas de așezat o sută de kilometri de țevi.

După alegeri, verzii pot ocupa poziții puternice în Bundestag, iar ei, să spunem așa, nu susțin acest proiect. Așadar, pe 3 mai, organizația neguvernamentală germană de protecție a mediului (NABU) a depus o cerere la Curtea Administrativă din Hamburg. Ecologiștii consideră că ʺNord Stream – 2ʺ va dăuna Mării Baltice.

Nord Stream -2 ar putea fi interzis - cum vor răspunde Rusia și Germania - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Video
"Nord Stream -2" ar putea fi interzis - cum vor răspunde Rusia și Germania

În plus, în curând, Angela Merkel, care este loială gazoductului rusesc, va părăsi postul de cancelar. Nu este încă clar cine va veni la putere. Dar sunt mulți bani în joc.

"Acum, întrebarea este dacă vrem să îngropăm zece miliarde de euro la fundul mării. Europa trebuie să decidă", subliniază Serghei Neceaev.

În UE, opiniile sunt de mult timp împărțite. Conducta de gaz trece prin apele teritoriale ale Germaniei, Finlandei, Suediei și Danemarcei. Primele trei țări au aprobat destul de rapid construcția. S-a opus doar Copenhaga, dar, în cele din urmă, a căzut de acord și ea. În schimb, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Croația sunt categoric împotrivă. Ca să nu mai vorbim de Ucraina. Nimeni nu vrea să-și piardă statutul de țară de tranzit.

Apropo, Varșovia și-a exprimat disponibilitatea de a se descurca fără combustibilul rus din 2022, când expiră contractul cu ʺGazpromʺ. Polonezii mizează pe conducta de gaz Baltic Pipe, care se construiește spre platforma continentală norvegiană în Marea Nordului. Restul – gaz natural lichefiat de peste ocean (GNL), cu care americanii sunt pregătiți să inunde europenii.

În ciuda sancțiunilor

Capacitatea totală a celor două linii ale ʺNord Stream – 2ʺ este de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Lungimea este de 1234 kilometri.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Depinde de "comportamentul Moscovei". Vor opri oare gemanii "Nord Stream – 2"

Construcția a fost suspendată în decembrie 2019 când compania Allseas s-a retras din proiect din cauza sancțiunilor americane. Un an mai târziu, lucrările au fost reluate. Dar Washingtonul continuă să pună bețe în roate.

Bugetul pentru apărare al SUA pentru anul 2021 a extins din nou restricțiile. Departamentul de Stat intimidează companiile europene. Până în luna februarie a acestui an, 18 participanți din UE au părăsit proiectul ʺNord Stream – 2ʺ.

Cu toate acestea, Europa este conștientă de importanța proiectului pentru securitatea energetică. Iar Kremlinul subliniază faptul că partenerii sunt consecvenți în intenția lor de a finaliza ʺNord Stream – 2ʺ.

Autoritățile germane au confirmat în repetate rânduri acest lucru – în special, pe 4 mai, ministrul de Externe al Republicii Federale Germania (RFG), Heiko Maas, a reconfirmat acest lucru în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor G7 de la Londra. Adevărul este că RFG refuză cărbunele și energia nucleară. Pentru a trece fără probleme pe surse regenerabile, țara are nevoie de mai mult gaz.

Câteva zile mai târziu, pe 11 mai, copreședintele partidului ʺAlternativă pentru Germaniaʺ, Tino Chrupalla, a amintit: ʺCa stat suveran, trebuie să menținem relații de afaceri cu multe țăriʺ. Și a menționat că finalizarea construcției conductei de gaz este benefică atât pentru Germania, cât și pentru Rusia.

Gazprom Chairman of the Board Alexei Miller visits the ETERNO shop of the Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Germania: „Nord Stream - 2“, o punte de legătură cu Rusia

"Este imposibil să strice cooperarea economică eficientă pe termen lung cu revendicări politice de moment, așa cum ar dori SUA. Nimic personal, doar business", a declarat Maxim Cerneaev, profesor asociat la facultatea de economie a universității RUDN.

Dar există motive serioase de îndoială cu privire la faptul că panglica roșie va fi tăiată deja la sfârșitul lunii septembrie.

"Obstacolele nu sunt doar de natură juridică și politică – ritmul de lucru nu este mare. În perioada 19 aprilie – 10 mai, au fost așezați 3,1 kilometri. De la 1 aprilie până la 19 aprilie – 8,6 kilometri. Rezultă că în 40 de zile –11,7 kilometri sau o medie de 0,3 pe zi. Dacă continuăm așa, va fi nevoie de aproximativ 11 luni", consideră Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTrade.

Cu toate acestea, faptul că proiectul nu poate fi oprit se pare că a fost conștientizat chiar și de oponenții săi înfocați (deși nu s-au resemnat cu acest lucru). În ultimă instanță, pentru a evita noile sancțiuni, se poate de acționat prin firme subsidiare. Desigur, va dura mai mult timp, dar, după cum se spune, cu cât mergi mai încet, cu atât mai departe vei ajunge.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0