Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Anunțul care a supărat RĂU Israelul – și care ar fi motivele

© AP Photo / Gali Tibbon/Pool Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018 - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
O situație cel puțin ciudată: un înalt oficial ONU a transmis un mesaj care a deranjat guvernul israelian, care a răspuns imediat dur.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Un incident mai puțin obișnuit a avut loc după anunțul unui oficial ONU - un mesaj care a provocat o reacție foarte dură a Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.

Aeroportul din Tel Aviv - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Societate
Important pentru moldovenii din Israel: Astăzi pot zbura acasă
Tor Wennesland, coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu a transmis marți seara mesajul următor:

”Liderii tuturor părţilor trebuie să îşi asume responsabilitatea dezescaladării. Costul războiului în Gaza este devastator şi este plătit de oamenii obişnuiţi. ONU lucrează cu toate părţile pentru a restabili calmul. Opriţi violenţa acum”, a transmis Tor Wennesland.

Deci, un mesaj echidistant, cel puțin aparent. Ei bine, reacția Ministerului de Externe israelian a venit în câteva ore – o replică dură pentru oficialul ONU:

”Vorbiți despre „costul războiului în Gaza” în timp ce ignorați 1.000 de rachete lansate de grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic asupra orașelor israeliene în ultimele 36 de ore”, scrie MAE israelian.

​Sincer, este greu de înțeles supărarea Israelului – dar e interesant de văzut un mesaj anterior al oficialului ONU.

Aeroportul din Tel Aviv - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Societate
Important pentru moldovenii din Israel: Astăzi pot zbura acasă
Cu o zi înainte, pe 10 mai, Wennesland a retransmis mesajul secretarului general ONU Antonio Guterres care ”își exprimă profunda îngrijorare cu privire la violența continuă în Ierusalimul de Est ocupat”.

”El îndeamnă Israelul să înceteze demolările și evacuările, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului”, a transmis Guterres.

De asemenea, norvegianul a transmis și Declarația comună a trimișilor în Cvartetului pentru Orientul Mijlociu despre situația din estul Ierusalimului, în care se manifestă ”profunda îngrijorare față de ciocnirile și violențele zilnice” și opoziția față de acțiunile unilaterale.

Израильские пожарные работают на месте падения ракеты, выпущенной из сектора Газа, в центральном израильском городе Холон, недалеко от Тель-Авива - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Societate
Mărturii cutremurătoare ale unei moldovence din Israel: Ne ascundem în buncăre
De asemenea, în Declarație comună se face o referire clară: ””Solicitați tuturor părților să susțină și să respecte statu quo-ul locurilor sfinte”. Tot în Declarația celor 4 (ONU, SUA, Rusia și UE) se solicită autorităților israeliene să ”evite măsurile care să escaladeze situația în timpul sărbătorilor musulmane”.

Norvegianul Tor Wennesland (69 de ani) este un diplomat experimentat în problemele din zona nord africană, fiind reprezentant al Norvegiei pe lângă Autoritatea Palestiniană (2007 – 2011) și ambasador în Egipt și Libia din 2012 până în 2015.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0