Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mărturii cutremurătoare ale unei moldovence din Israel: Ne ascundem în buncăre

© AP Photo / Heidi LevineИзраильские пожарные работают на месте падения ракеты, выпущенной из сектора Газа, в центральном израильском городе Холон, недалеко от Тель-Авива
Израильские пожарные работают на месте падения ракеты, выпущенной из сектора Газа, в центральном израильском городе Холон, недалеко от Тель-Авива - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
Moldovenii care sunt acum pe teritoriul statului Israel trăiesc probabil cele mai groaznice clipe din viața lor.

CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Moldovenii care se află pe teritoriul statului Israel trăiesc de câteva zile un adevărat coșmar. Noaptea spre 12 mai s-a dovedit a fi una dintre cele mai dramatice din ultimii ani – atacuri și riposte între Israel și grupări islamiste.

Табличка на здании министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2020
Moscova îndeamnă Israelul și Palestina să nu escaladeze situația

Lilia Digor este o moldoveancă care lucrează de mai mulți ani în Israel, mai exact în orașul Rishon Lezion, chiar în centrul statului. Aceasta a povestit pentru Sputnik Moldova că este îngrozită de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă. În seara de 11 mai, rachetele au ajuns și în orașul în care este stabilită moldoveanca și au făcut prima victimă. 

Moldovenii din Israel, îndemnați să-și pregătească geanta cu lucruri personale și acte>>>

„S-a auzit foarte puternic. Am început să plâng. M-am speriat foarte tare”, ne povestește Lilia. 

La puțin timp după ce au fost lansate primele rachete în acest oraș, Ambasada Israelului în România postează pe pagina de Facebook și primele înregistrări video de la locul unde o rachetă Hamas a ucis o femeie și a făcut distrugeri semnificative.

Noaptea de 12 mai a fost una de teribilă pentru Lilia, moldoveanca ce lucrează în Israel. După acea noapte, femeia nu mai are liniște, deși în orașul Rishon Lezion e mai calm decât în alte zone din Israel. 

„Nu am mai văzut așa ceva. Sirene, rachete, case distruse, fum... Suntem speriați, dar nu avem încotro. Vom urmări informațiile care vin de la autorități și vom respecta cu strictețe directivele care vor fi anunțate. Deocamdată stăm în case. Avem și buncăr unde ne putem ascunde în caz de pericol mai mare”, ne-a mai povestit femeia. 
Aceasta ne-a mai spus că localnicii au fost informați despre faptul că vor avea loc lansări de rachete, doar că acestea nu au coincis cu ora anunțată. Mai mult, bombardamentele păreau a fi focuri de artificii. Lilia ne-a mai spus că în orașul în care locuiește încă nu a fost restricționat transportul sau circulația oamenilor pe străzi.
Magazinele sunt deschise. Chiar și așa, oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă. Moldoveanca trăiește cu frica-n sân. Orașul în care se află e doar la câțiva kilometri distanță de cele aflate în mare pericol, la doar 20 de minute de mers cu mașina până la Tel-Aviv.
Amintim că ieri, 12 mai, Ambasada Republicii Moldova în Israel le-a recomandat cetățenilor moldoveni aflați pe teritoriul acestui stat să nu creeze panică și să respecte toate indicațiile autorităților statului Israel. Mai mult, misiunea diplomatică le recomandă moldovenilor să pregătească geanta cu actele și lucrurile strict necesare și să o țină la îndemână. Mai mult, oamenilor li se solicită să identifice din timp cele mai apropiate adăposturi antirachetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0