CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. De astăzi, 12 mai, candidații electorali pot depune actele de înregistrare la Comisia electorală Centrală. Odată cu înregistrarea primei formațiuni în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie, începe și campania electorală pentru acest scrutin.
Potrivit Programului Calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021, începând cu 12 mai și până la 11 iunie 2021, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, are loc desemnarea candidaților la funcția de deputat. Totodată, în această perioadă are loc eliberarea listelor de subscripție pentru candidații independenți, dar și depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților conform graficului stabilit prin hotărârea CEC.
În cazul în care în acceași zi doi sau mai mulți concurenți au depus actele spre înregistrare va avea loc tragerea la sorți în vederea determinării ordinii de înscriere a concurenților în buletinul de vot. După înregistrarea candidaților, până la 18 iunie 2021 inclusiv listele de candidați vor fi publicate integral, iar după 18 iunie acestea vor fi transmise către fiecare secție de votare după constituirea ei.
Precizăm, CEC a aprobat programul calendaristic pentru scrutinul electoral din 11 iulie, dar încă nu are bani pentru a începe organizarea și desfășurarea alegerilor. Comisia Electorală Centrală a solicitat Guvernului să transfere din Fondul de Rezervă 125 de milioane de lei, suma necesară pentru alegerile parlamentare anticipate.
De cealaltă parte, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că această sumă este exagerată și propune CEC-ului să reducă bugetul pentru acest scrutin.
Mai mult, a venit cu solicitarea la CEC ca Guvernul să transfere o primă tranșă în volum de 50 - maximum 60 de milioane de lei, pentru a da posibilitatea Comisiei să înceapă organizarea alegerilor, iar între timp să mai fie suplimentat Fondul de Rezervă, după care banii să fie transferați către CEC.
Propunerea lui Ciocoi nu a fost acceptată de președintele CEC, Dorin Cimil.
Aureliu Ciocoi a precizat că președintele CEC a declarat că vrea ca Guvernul fie să transfere suma integrală, fie deloc. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, în Fondul de Rezervă sunt doar 98 de milioane de lei, iar el nu poate lăsa țara cu zero lei în acest fond.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova