Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va da sau nu Guvernul bani pentru alegerile anticipate

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Abonare
Suma solicitată de CEC pentru scrutinul din 11 iulie este exagerată, iar în Fondul de Rezervă a Guvernului nu sunt nici 100 de milioane de lei, anunță prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Suma de 125 de milioane de lei solicitată de Comisia Electorală Centrală pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate este prea mare. În Fondul de Rezervă nu există suficienți bani pentru asta, iar Ministerul Finanțelor încearcă să identifice fonduri pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni televizate. Ciocoi spune că săptămâna trecută, pe 30 aprilie, a avut o întâlnire cu președintele și secretarul CEC în cadrul căreia a convenit cu Dorin Cimil ca devizul de cheltuieli să fie revizuit. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Politică
Dodon spune dacă va merge sau nu PSRM în bloc electoral cu PCRM

„În Vinerea Mare, ora 14.00, la Guvern am avut o întâlnire cu președintele CEC, Dorin Cimil și cu secretarul Comisiei Electorale. Specific, ora 14.00, pentru că la 16.00 urma să aibă loc ședința Comisiei în cadrul căreia să fie adoptat devizul de cheltuieli pentru campania electorală. În cadrul acelei întâlniri am convenit cu domnul Cimil să amâne ședința respectivă a CEC, rugându-l respectuos să ne lase timp pentru a identifica posibilele surse de suplinire a capacităților financiare ale Guvernului, să ne putem da seama real cât putem oferi. CEC, la rândul lor, să revizuiască devizul de cheltuieli în sensul diminuării costurilor pentru a ajunge la un compromis”, a precizat premierul interimar. 

Potrivit lui Ciocoi, în urma discuțiilor s-a stabilit ca CEC să ofere timp Guvernului ca până în ziua de marți, 4 mai, să identifice resursele necesare pentru scrutin. Iar ședința CEC în care urma să anunțe devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor să fie amânată pentru ziua de miercuri. 

„Mare mi-a fost mirarea când, în seara zilei de vineri, 30 aprilie, aflu că, contrar înțelegerilor noastre, CEC a și aprobat devizul de 125 de milioane de lei. Guvernul poate transfera banii către CEC exclusiv din Fondul de Rezervă a Guvernului. La ora actuală, în Fondul de rezervă sunt 98 de milioane de lei”, a mai spus Ciocoi.  

Șeful interimar al Executivului spune că nu poate lăsa Guvernul cu zero lei în Fondul de Rezervă, sursă de unde se alocă bani inclusiv în cazul unor calamități naturale, avarii sau alte situații excepționale. Astfel, premierul interimar a venit cu solicitarea la CEC ca Guvernul să transfere o primă tranșă în volum de 50 maxim 60 de milioane de lei, pentru a da posibilitatea Comisiei să înceapă organizarea alegerilor, iar între timp să mai fie suplimentat Fondul de Rezervă, după care banii să fie transferați către CEC. Propunerea lui Ciocoi nu a fost acceptată de președintele CEC, Dorin Cimil. Aureliu Ciocoi a precizat că președintele CEC a declarat că vrea ca Guvernul fie să transfere suma integrală, fie deloc. 

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Politică
CEC se pronunță asupra ce partide au dreptul să participe la alegerile din 11 iulie

„Am solicitat Ministerului Finanțelor să încerce să identifice resurse pentru a suplini Fondul de Rezervă, dar nu în sensul de a acoperi integral suma cerută de CEC. Am impresia că suma de 125 de milioane de lei care a fost solicită este exagerată”, a mai spus prim-ministrul interimar. 

El mai afirmă că pentru scrutinul prezidențial din 2020, organizat în două tururi au fost cheltuiți 165 de milioane de lei. În context, premierul i-a propus președintelui Comisiei Electorale că să reducă suma pentru alegerile parlamentare anticipate la 80 de milioane de lei. Șeful Executivului mai spune că Ministerul Finanțelor, revizuind devizul prezentat de CEC, a constatat că, din cele 125 de milioane declarate, 72 de milioane constituie salariile membrilor CEC, a birourilor electorale, bani care pot fi achitați ulterior. Ciocoi a precizat că în acest caz Guvernul va oferi garanție că această sumă va fi rambursată ulterior, când va fi ales Parlamentul și când va fi numit un Guvern cu mandat deplin, iar noua guvernare va putea rectifica Legea Bugetului. 

În cazul în care Guvernul nu va aloca bani pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea chema din nou oamenii la proteste în stradă. Totodată, președintele Maia Sandu a precizat astăzi pentru presă că Guvernul este obligat să identifice și să ofere banii solicitați de CEC pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0