Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De unde vor fi luați bani pentru alegeri și cât de corecte sunt calculele CEC – expert

© REUTERS / Gleb GaranichВыборы в Молдавии
Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Abonare
Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan susține că are încredere în calculele făcute de colegii săi de la CEC, care au anunțat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Invitat la emisiunea ”Logica Puterii” de la Radio Spuntik Moldova, fostul președinte al CEC Iurie Ciocan a declarat că Guvernul ar trebui să identifice cât mai curând sursele financiare necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă nu este un termen exact stabilit de lege pentru această procedură. 

"Fără o siguranță din partea Guvernului este greu să muncești la procesele de organizare a alegerilor. De asta sunt negocieri, discuții zilnice între CEC și Guvern. Sunt convins că soluții există și vor fi identificate", a declarat Iurie Ciocan, fostul președinte CEC. 

Ciocan a comentat declarațiile contradictorii ale lui Aureliu Ciocoi și Dorin Cimil. În timp ce premierul interimar a declarat că pentru organizarea și desfășurarea scrutinului este nevoie de 80 de milioane de lei, CEC a decis că de fapt acest exercițiu electoral necesită 125 de milioane de lei. 

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Politică
CEC se pronunță asupra ce partide au dreptul să participe la alegerile din 11 iulie
"Eu cred în calculele făcute de colegii de la CEC pentru că ei se bazează pe o metodologie foarte clară, ei nu inventează articole de cheltuieli, prețuri și cheltuieli. Respectiv, eu am încredere în cifra propusă de CEC. Pe de altă parte, din practica de 16 ani la Comisie, știu că de fiecare dată există în alegeri economie, un lucru bun. Cred că și în acest an vom vedea după data de 11 iulie, în vreo 2-3 săptămâni, când CEC va prezenta primul raport, că resursele financiare folosite nu vor fi tocmai 125 de milioane, dar oricum acești bani trebuie identificați și pregătiți pentru orice necesitate. 80% din cheltuieli sunt salariile, taxe, impozite, respectiv, acești bani sunt necesari. Nu putem să ne eschivăm și să nu achităm oamenilor bani pentru munca prestată în campanie și în ziua alegerilor", susține Iurie Ciocan. 

Iurie Ciocan mai spune că niciodată Comisia Electorală Centrală nu a cheltuit toată suma anunțată ca fiind necesară pentru organizarea unui scrutin. Dar în cazul în care nu ajung bani pentru alegeri, CEC nu va putea fi tratat de observatorii internaționali ca un organ liber, ci va fi unul dependent de voința celor care dau bani. 

Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Societate
Vor fi sau nu membrii CEC incluși în lista prioritară de vaccinare: Ce spun autoritățile
"Acest lucru nu trebuie admis. Sunt componente în cadrul devizului de cheltuieli aprobat de CEC și care pot fi acoperite de către Guvern din sursele existente. De exemplu, măsurile de răspândire a virusului COVID-19 în ziua alegerilor. Noi știm că scrutinul trebuie să aibă loc într-un mediu sigur pentru oameni, de asta la prezidențiale s-au oferit măști, mănuși și dezinfectant. Din câte am văzut, CEC a bugetat pentru asta 12-13 milioane, dar la Ministerul Sănătății există pe stoc măști, mănuși și dezinfectanți. Ele pot fi oferite în contul acestor bani. Iată așa pot fi căutate soluții pentru a găsi bani", mai spune Iurie Ciocan. 

Mai mult, Iurie Ciocan susține dacă nu vor fi resurse financiare suficiente, atunci ar putea fi deschise mai puține secții de votare peste hotare. Potrivit lui, întreținerea unei secții de votare în Moldova costă 35 de mii de lei, iar în străinătate - 75 de mii de lei. "Ar fi o pistă greșită, în cazul în care nu se alocă bani, CEC va fi pus în situația să optimizeze cheltuielile", a subliniat Ciocan.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale a mai declarat că, după prezentarea rezultatelor unui scrutin, mulți politicieni din Moldova nu au maturitatea necesară pentru a recunoaște că au pierdut.

"Mulți nu-și asumă rezultatul și nu pot spune: Da, eu și partidul meu nu am fost suficient de buni în această campanie. De fiecare dată, se caută responsabil în altă parte și la CEC. Totuși, chiar și observatorii străini au spus că în Moldova CEC respectă standardele internaționale, iar alegerile se desfășoară în conformitate cu legea", afirmă Iurie Ciocan.
© Sputnik / Mihai CarausIurie Ciocan
De unde vor fi luați bani pentru alegeri și cât de corecte sunt calculele CEC – expert  - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Iurie Ciocan

Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit că în data de 11 iulie vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea scrutinului. În acest sens, au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0