Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multe curse de tren au fost suspendate – angajații CFM își cer salariile

© Photo : Căile Ferate ale MoldoveiTren Chișinău
Tren Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2021
Abonare
Nodul de cale ferată Bălți și-a oprit activitatea, iar circulația trenurilor a fost sistată pentru o perioadă nedeterminată.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Circulația curselor de tren Ungheni – Bălți și Bălţi – Ocnița a fost suspendată de luni. Angajații Căilor Ferate din Moldova protestează pentru că nu și-au luat salariile de mai multe luni. Restanțele salariale se ridică la aproximativ 164 de milioane de lei.

Angajații CFM spun că nu vor relua munca decât după achitarea cel puțin parțială a salariilor.

Calea Ferată a Moldovei  - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Societate
Cum a fost jefuită Calea Ferată din Moldova: 1,5 miliarde furate de la întreprindere

Acum câteva zile, administrația nodului feroviar Bălți a anunțat conducerea Căii Ferate din Moldova că circulația tuturor trenurilor prin respectivul nod feroviar va fi oprită pentru o perioadă nedeterminată, deoarece în condițiile protestului angajaților nu poate fi garantată siguranța traficului.

Amintim că după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 27 aprilie, președintele Maia Sadu a dat indicații Guvernului să suspende contractele de muncă cu administrația CFM. S-a dispus ca Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.

Totodată, Agenția Proprietății Publice urma să prezinte în termen de 10 zileun plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și plata prioritară a salariilor.

Centrul Național Anticorupție a primit indicația să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție, iar Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

Anterior, reprezentanții Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației economico-financiare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au afirmat că întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină este managementul defectuos care a fost aplicat în ultimii ani. Legislatorul a precizat că în decurs de zece ani din cadrul CFM au fost delapidate cel puțin 1,5 miliarde de lei, dar suma reală care a fost furată ar fi de fapt mult mai mare decât ceea ce au reușit să afle reprezentanții comisiei de anchetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0