Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți moldoveni din străinătate s-au înscris deja pentru alegeri: Iată procedura

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 2016
Alegeri 2016 - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2021
Abonare
Moldovenii din străinătate se pregătesc deja pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Peste 70 de mii de cetățeni diasporă s-au înregistrat deja prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul CEC, cei mai mulți moldoveni s-au înregistrat din Italia –14 150, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 11 247, Germania - 8 418, Rusia - 6 330, Franța - 5 853 și România - 5 656. În total, până acum sunt 70 032 de moldoveni care s-au înregistrat prealabil, aflându-se în 3 850 de localități din mai multe state ale lumii.

Pavel Filip - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Filip despre șansele PD-lui la alegeri - De ce nu este bine ca un partid să ia majoritatea
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va ajuta Guvernul să ia decizia corectă cu privire la numărul de secții de votare suplimentare care vor fi deschise în străinătate, dar și în localitățile din stânga Nistrului.

Cetățenii se pot înregistra oricând pe parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. La fel, au dreptul să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Dacă persoana s-a înregistrat pentru o anumită localitate din străinătate, dar se va prezenta la o secție de votare din altă localitate sau în altă țară, va fi înscris în lista suplimentară. Totodată, dacă cetățeanul va veni la secția de votare din Republica Moldova, va putea vota în baza actelor de identitate. 

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Politică
CEC se pronunță asupra ce partide au dreptul să participe la alegerile din 11 iulie
Amintim că Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.. În acest sens, au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii de lei. La scrutin pot participa 53 de partide și organizații social-politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0