Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filip despre șansele PD-lui la alegeri - De ce nu este bine ca un partid să ia majoritatea

© Sputnik / OsmatescoPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Abonare
Liderul PD, Pavel Filip, spune că formațiunea sa va accede în viitorul Parlament doar că ar fi fost mai bine dacă pragul electoral era mai mic. El mai spune că este periculos ca un singur partid să ia majoritatea, pentru că asta ar dezichilibra mecanismele democratice.
Filip despre șansele PD-lui la alegeri- De ce nu este bine ca un partid să ia majoritatea

Deși spune că democrații vor accede în viitorul Parlament, liderul PD nu este atât de încrezător și optează pentru micșorarea pragului electoral.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie

Filip a declarat că PD-ul este pregătit de alegeri parlamentare pentru că are structuri teritoriale, deține conducerea în câteva raioane și are 200 de primari democrați. Totuși, liderul PD a evitat să spună care ar fi numărul de mandate pe care democrații l-ar putea lua la parlamentare.

„Eu cred că pragul electoral era bine să fie micșorat, asta este esența democrației să intre mai multe partide politice în Parlament, astfel încât să fie mai ușor de constituit o majoritate parlamentară care să corespundă cu cerințele alegătorilor”, a precizat Filip.

Fostul premier consideră că discuțiile din spațiul public că un partid va lua o majoritate în viitorul Parlament (PAS – n.n.) nu este unul democratic, iar în cazul în care acest fapt se întâmpla, el va dezechilibra întregul sistem politic.

„Personal mă pune pe gânduri aceste mesaje că un partid ia majoritatea în Parlament. Este periculos acest fapt, iar dacă se va întâmpla - va dezechilibra toate mecanismele democratice, de aceea trebuie să existe un echilibru în acest sens”, a precizat Pavel Filip.

Pe 11 iulie în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Pragul de accedere în Parlament pentru un  partid este de 5 %, pentru un bloc electoral format din două partide este de 7% și pentru un bloc electoral format din trei partide pragul de accedere este de 9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0