Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cea mai spectaculoasă zi a războiului – povestea unei femei veteran de război

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВетеран Великой Отечественной войны Валентина Шульгина
Ветеран Великой Отечественной войны Валентина Шульгина - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Abonare
Veterana Valentina Șulighina a povestit care dintre cele 1418 zile ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei a memorizat-o cel mai bine.

CHIȘINĂU, 9 mai – Sputnik. Toți militarii sovietici din Berlin, după ce a fost anunțată Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, de bucurie, se îmbrățișau și se sărutau reciproc, indiferent dacă se cunoșteau sau nu, a declarat, pentru RIA Novosti Valentina Șulighina, originară din Abhazia și participantă la Bătălia de la Stalingrad.

Памятное фото у бюста молдавского господаря Штефана Великого - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Societate
Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării
Valentina Efimovna va împlini 100 de ani în 2022. Veteranul este singurul participant la bătălia de la Stalingrad care locuiește în Abhazia. Înainte de război, Valentina Șulighina a studiat la școala medicală de obstetrică din Omsk, iar după ce a absolvit-o în 1942, a mers pe front și a comandat un pluton sanitar pe tot parcursul războiului.

„Cum ne apucam, ne îmbrățișam, ne sărutam, indiferent dacă știți persoana respectivă sau nu”, a spus ea.

Potrivit Valentinei Efimovna, acest moment i s-a fost întipărit în memoria ei pentru tot restul vieții. "Când am fost la Berlin – acest moment mi s-a întipărit. Cea mai vie amintire din război a fost victoria", a adăugat ea.

Valentina Șulighina a primit medalia „Pentru victoria asupra Germaniei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”, două ordine ale Stelei Roșii (în 1942 și 1944), medalia „Pentru apărarea Stalingradului” în 1942, la Kursk -Oriol - „Pentru curaj” în 1943 și Ordinul Marelui Război pentru Apărarea Patriei gradul II în 1980.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0