Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării

© Photo : Алексей ПетровичПамятное фото у бюста молдавского господаря Штефана Великого
Памятное фото у бюста молдавского господаря Штефана Великого - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Abonare
În ajunul Zilei Victoriei, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a găzduit o ceremonie festivă pentru acordarea distincțiilor departamentale. Printre premiați se numără activiștii mișcării de căutare din Moldova.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik, Alexei Petrovici. Printre numeroasele structuri de stat cu care trebuie să interacționăm în cadrul activităților de perpetuare a memoriei eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei, activiștii mișcării de căutare cooperează cel mai mult cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

© Photo : Алексей ПетровичНаграду из рук Министра обороны получает поисковик Русского историко-патриотиеческого клуба Сергей Фреюк, внук Героя Советского Союза
Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării  - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Награду из рук Министра обороны получает поисковик Русского историко-патриотиеческого клуба Сергей Фреюк, внук Героя Советского Союза

În 2010, în cadrul primei din istoria Moldovei independente, ceremonii de reînhumare a rămășițelor soldaților decedați ai Armatei Roșii, militarii Armatei Moldovenești au acordat onoruri militare și au asistat la eveniment. În ultimii 11 ani de la acel moment, relația dintre Departamentul Apărării și organizațiile de căutare din Moldova, reprezentată de detașamentul August și Clubul istoric-patriotic rus, a trecut prin numeroase procese.

© Photo : Алексей ПетровичВоеннослужащие Роты почётного караула воздают воинские почести защитникам Кишинева, обнаруженным в ходе поисковых экспедиций. 2017 год.
Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării  - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Военнослужащие Роты почётного караула воздают воинские почести защитникам Кишинева, обнаруженным в ходе поисковых экспедиций. 2017 год.

O perioadă deosebit de dificilă a fost cea în care Armata Națională și întreg Ministerul Apărării erau conduse de oameni care nu aveau nimic de-a face cu Forțele Armate, care erau numiți în funcțiile de miniștri pe baze politice. Mult timp au încercat să nu observe lucrul organizațiilor de căutare și, la un moment dat, au încercat chiar să le împiedice.

Din fericire, odată cu adoptarea unui act normativ special care reglementează raporturile juridice în domeniul conservării patrimoniului istorico-militar - „Legea Republicii Moldova privind regimul înmormântărilor militare”, adoptată în 2017, situația s-a îmbunătățit semnificativ. Cooperarea cu Centrul de Istorie și Cultură Militară a Armatei Naționale și cu Agenția pentru Știință Militară și Memorie a permis activiștilor din organizațiile de căutare să stabilească o cooperare fructuoasă cu Ministerul Apărării.

Aceasta este organizarea de evenimente solemne programate pentru sărbători, ceremonii pentru a acorda onoruri militare eroilor căzuți, precum și acordarea asistenței veteranilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei și lucrări de cercetare științifică.

© Photo : Алексей ПетровичВысокие награды Родины
Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării  - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Высокие награды Родины

În ajunul Zilei Victoriei, prin decretul ministrului Apărării nr. 173, șapte activiști din organizațiile de căutare ale detașamentului August și ale clubului istorico-patriotic rus au primit medalii „Pentru consolidarea frăției de arme” a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Printre meritele enumerate în decret se numără și o contribuție semnificativă la conservarea patrimoniului militar-istoric, educația patriotică a tinerilor, asistență în rezolvarea sarcinilor atribuite Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Aportul acestora a fost - peste 1000 de soldați și ofițeri descoperiți, identificați și reîngropați ai Armatei Roșii, mii de nume recuperate ale eroilor căzuți, zeci de monumente și memoriale renovate, sute de evenimente care să perpetueze memoria. Printre meritele activiștilor din organizațiile de căutare moldovenești se numără mii de obiecte explozive descoperite și predate Ministerului Apărării din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care încă prezintă o amenințare pentru oameni.

© Photo : Алексей ПетровичМедаль За укрепление боевого содружества
Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării  - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Медаль За укрепление боевого содружества

Ministerul Apărării al Republicii Moldova și mișcarea de căutare a țării au mari planuri comune, al căror principal obiectiv este păstrarea memoriei curajului și eroismului eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei, educarea tinerilor în spirit de respect pentru oamenii în uniformă militară, pentru istoria țării noastre.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0