Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

COVID-19 nu a dispărut: Prognozele specialiștilor după sărbători

© Sputnik / Mihai CarausDaniela Demișcan
Daniela Demișcan - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Abonare
Deși în ultima perioadă se înregistrează mai puține cazuri de COVID-19, specialiștii în sănătate publică îndeamnă populația să nu se relaxeze, mai cu seamă că în perioada sărbătorilor pascale, când contactele cu alte persoane sunt frecvente și uneori inevitabile.
Mai puține cazuri de COVID: Când am putea scăpa de restricții

În cadrul emisiunii "ATITIUDINI", șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a precizat că ultimele statistici cu referire la cazurile de COVID-19 arată o dinamică pozitivă, însă acești indicatori sunt influențați de mai multe circumstanțe, iar situația poate să se schimbe de la o zi la alta.

"În săptămâna a 17-a, comparativ cu săptămâna 16, a scăzut numărul de cazuri cu 32 procente, dar s-a micșorat și numărul de vindecați cu 44 la sută, iar acesta nu este unul dintre cei mi buni indicatori. Rata de contagiozitate în ultimele 14 zile este de 0,80, însă sunt câteva teritorii cu indicatorul 1, respectiv măsurile de sănătate trebuie respectate în continuare", a subliniat Daniela Demișcan.

Specialiștii se așteaptă la o ușoară creștere a numărului de cazuri în câteva săptămâni.

"Deși unii oameni s-au relaxat, văzând ultimele statistici, cu toții trebuie să înțelegem faptul că acest virus nu a dispărut. Avem 14,8 procente forme grave și 15 procente forme medii. Virusul este la fel de contagios și periculos. Respectarea măsurilor de sănătate publică este obligatorie pentru toți în continuare", a explicat interlocutoarea.

© Sputnik / Mihai CarausInga Pasicinic
COVID-19 nu a dispărut: Prognozele specialiștilor după sărbători - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2021
Inga Pasicinic

Și directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, a făcut câteva prognoze în acest sens. Medicul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că situația epidemiologică s-ar putea agrava după Sărbătorile Pascale.

"În ultimele zile, moldovenii s-au întâlnit în grupuri mai mari decât de obicei, petrecând alături de familie, rude și cunoscuți. Mă tem că vom asista la un nou boom de infectări, deși vaccinarea populației tot își va avea efectul. Am avut o situație foarte urâtă la începutul lunii martie, atunci când nu mai erau locuri în spitale, nici în secțiile de terapie intensivă. Mă îngrijorez că situația s-ar putea repeta. Poate nu într-o asemenea măsură, dar relaxarea aceasta își va lăsa amprenta", a subliniat Inga Pasecinic.

Medicul susține că în aceste momente situația epidemică depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0