Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova vs Europa: Date statistice curioase

© Photo : Banca Națională a MoldoveiUniunea Europeană și Republica Moldova
Uniunea Europeană și Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Abonare
Europenii trăiesc mai mult decât moldovenii în medie cu aproape 11 ani, iar vârsta medie a populației din UE este mai mare cu patru ani decât cea a moldovenilor. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică, în ajunul Zilei Europei.

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) a rată că speranța de viață la naștere a moldovenilor este de 70,9 ani, iar la europeni este de 81,3 ani. Totodată, vârsta medie a populației din Republica Moldova este de 39,3 ani, iar cea a europenilor este de 43,7 ani.

Министерство Финансов  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
Sunt suficienți bani în buget pentru pensii și salarii? Ce spune Ministerul Finanțelor

Datele statistice mai arată că europenii nu se grăbesc să creeze o familie. Astfel, vârsta medie a femeilor la prima naștere din Europa este de 29,4 ani, în schimb moldovencele nasc cu aproape patru ani mai devreme, la 25,2 ani. Și rata natalității în Moldova este mai mare. Conform datelor, în 2019, rata natalității, adică procentul de nou-născuți la o mie de persoane era de 12 la sută în țara noastră, în timp ce în Europa era de 9,3%. 

Datele arată că avem mai mulți tineri în Moldova. Din totalul populației țării, 17,6% sunt tinerii cu vârstele de 15 și 29 de ani, iar în Europa 16,6% din populație au această vârstă. BNS susține că în Europa ponderea persoanelor de peste 65 de ani este mai mare decât în Republica Moldova. 20,2 la sută dintre europeni au peste 65 de ani, în timp ce în țara noastră acest procent este de 14,5. 

Totodată, în țara noastră la o sută de bărbați le revin 108 femei, iar în Europa la o sută de bărbați le revin 104 femei. 

În Europa 67,6 la sută din populația aptă de muncă este încadrată în câmpul muncii, iar în Moldova doar 45,7%. Datele arată că moldovenii sunt mai preocupați cu agricultura decât europenii.

Vaccin anti-COVID și Pașaport - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Din vară, cu pașaport de vaccinare în Europa

Din toată populația care muncește, 20,8% de moldoveni sunt antrenați în agricultură, iar în Europa doar patru la sută. Chiar și așa, rata șomajului pentru persoanele cu vârstele 15 - 74 de ani este mai mare în Europa și anume 7,1%, iar în Moldova este de 3,8 la sută. Rata șomajului printre tinerii de 15 - 24 de ani la moldoveni este de 10,9%, iar la europeni de 16,8%. 

Conform datelor BNS, în Moldova sunt mai puține femei ce ocupă funcția de deputat, decât în Europa. Acolo, 32,7% dintre parlamentari sunt de sex feminin, în timp ce în țara noastră procentul este de 24,8.

În Moldova avem un procent mai mare de tineri care nu lucrează și nu învață. 26% dintre tinerii cu vârstele de 15 -29 de ani nu au nicio ocupație, iar în Europa cifra este practic în jumătate, de 13,7%.

Rata mortalității în Republica Moldova este mai mare decât în Europa și anume de 13,7% la o mie de locuitori, iar în Europa este de 10,4 la sută. Și rata mortalității infantile este mai mare în țara noastră. Dintr-o mie de nou-născuți, 8,7% mor. În Europa acest indice este de 3,4%.

Datele statistice mai arată că din o sută de mii de moldoveni, 10,3 la sută mor în accidente rutiere, în Europa - 5,1%. Totodată, în Moldova, 42,2 la sută dintre moldoveni nu dispune de un grup sanitar cu apă în interiorul locuinței, în timp ce la europeni acest indice este de doar două la sută. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0