BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Așa cum am anunțat, ambasadorul Rusiei la București, Excelența Sa dr. Valeri Kuzmin, a acordat un interviu cunoscutului realizator TV Mădălin Ionescu, pentru postul național Metropola TV.
Interviul a fost prezentat parțial în cadrul unei ample dezbateri realizată miercuri seara de Mădălin Ionescu – și va fi difuzat integral de Metropola TV sâmbăta aceasta, de la ora 19.00.
În opinia noastră, a fost cea mai serioasă dezbatere pe tema relației dintre Rusia și România găzduită de un post național, la ea participând personalități avizate precum Adrian Severin, Cristian Diaconescu, Petrișor Peiu, Cozmin Gușă sau Răzvan Savaliuc, totul sub bagheta lui Mădălin Ionescu.
Ieri am anunțat că vom da fragmente din interviul acordat de ambasadorul Kuzmin - și astăzi dăm un prim fragment, cel referitor la un subiect de maxim interes – celebrul vaccin rusesc Sputnik V, produs de institutul N.V. Gamalei – primul vaccin anti-Covid realizat în lume.
Din păcate, este un vaccin pe care România, în urma unor decizii politice greu de înțeles, nu îl folosește. Așa cum se va putea citi mai departe, vaccinul rusesc este nu numai eficient, dar și condițiile (contractuale) oferite de partea rusă sunt extrem de avantajoase pentru industria farmaceutică din România.
De ce refuză autoritățile din România această colaborare avantajoasă? Desigur, aceasta nu este o întrebare pentru ambasadorul Rusiei – ci românii ar trebui să-și întrebe proprii conducători.
Prezentăm în continuare transcriptul fragmentului din interviu referitor la vaccinul rusesc Sputnik V. În final, urmăriți și înregistrarea video a fragmentului despre Sputnik V.
Mădălin Ionescu: ”Înţeleg că sunteţi convins că vaccinul Sputnik este mai bun decât toate celelalte vaccinuri de pe piaţă?”
Ambasador Valeri Kuzmin: ”Eu nu pot să vorbesc despre tot ce apare în domeniul vaccinurilor pe piaţă, dar eu ştiu că datele care provin din Argentina, din Ungaria, din Belarus arată că eficienţa vaccinului Sputnik este de peste 97%, ceea ce nu a arătat nici un alt vaccin”.
Mădălin Ionescu: ”Ce ar avea România de câştigat dintr-un import masiv al vaccinului Sputnik, pentru că pe piaţa româneasca de exemplu Sputnik nu a intrat. Sunt vreo patru vaccinuri dinspre ţările occidentale dar Sputnik și vaccinul chinezesc nu au ajuns pe piaţa din România. Ce am avea de câștigat dacă am importa masiv vaccinul Sputnik?”
Ambasador Valeri Kuzmin: ”Practic, pe scurt, istoriei și vieții în general nu le place starea de subjunctiv. Dar, în acest caz, România nu va putea câștiga nimic, deoarece cu toată poziția sa politică, atunci când este ghidată de poziția de la Bruxelles, exportul în masă sau producția de vaccin din Rusia în România sunt imposibile. Ca să nu aveți ideea că vreau să discreditez România în vreun mod specific, voi spune că în Ungaria vecină, vaccinul din Rusia este deja utilizat pe scară largă. Mai mult, cu doar câteva zile în urmă, au fost publicate rezultatele vaccinării a sute de mii de oameni și aceste date certifică că eficacitatea vaccinului Sputnik V - depășește 97%”.
Datele ambasadorului sunt clare: la 100.000 de persoane vaccinate cu Sputnik V în Ungaria, s-au reinfectat cu COVID 95 de oameni.
În cazul AstraZeneca, cifra de reinfectaţi la 100.000 de ”imunizaţi”, a fost de 700 de oameni. Iar în cazul celor vaccinaţi cu Pfizer, s-au reinfectat 555 de oameni, la 100.000 de vaccinaţi.
Ambasador Valeri Kuzmin: ”Vorbind de cazurile letale, în cazul vaccinului Sputnik, este vorba de o singură persoană la 100.000 de vaccinaţi, la AstraZeneca 7 oameni şi Pfizer 32 de oameni. Acestea sunt statistici”.
Mădălin Ionescu: ”Aceste date sunt din Ungaria?”
Ambasador Valeri Kuzmin: ”Da, din Ungaria”.
Mădălin Ionescu: ”Și statistica cine a făcut-o?”
Ambasador Valeri Kuzmin: Ungaria a decis să utilizeze Sputnik V pe baza unei clauze a Agenției Europene pentru Medicamente care a afirmat că, în situaţii de urgență, nu trebuie să fie aşteptată înregistrarea oficială la nivelul întregii Uniuni Europene a unui vaccin, ci se poate administra… pentru a salva oameni. Principala diferenţă între cum își promovează vaccinurile giganţii farmaceutici din vest și cum o face Rusia, este aceea că noi NU semnăm contracte pentru nişte volume uriaşe de ser, pe care noi în mod fizic nu avem cum să le producem. Noi oferim o oportunitate pentru industria farmaceutică locală - ca în Argentina, Coreea de Sud, China - care produce, pentru export, nu pentru consum intern, în mai multe țări. Este produs acum conform tehnologiei noastre, vaccinul Sputnik V în Argentina, Belarus, India, Serbia, Emiratele Arabe Unite etc. Recent, şefii mai multor land-uri din Germania, ni se adresează pentru posibilitatea de a le livra vaccinul din Rusia.
Valeri Kuzmin a subliniat și un aspect pe care nu îl cunoaşte multă lume în România: ”Rusia, chiar la începutul acestei luni, a oferit Republicii Moldova 142.000 de doze de vaccin Sputnik V. Asemenea livrări vor fi continuate - mai mult, doamna preşedinte Maia Sandu şi-a exprimat public mulţumirea față de Rusia pentru aceste livrări de vaccin”.
Ambasador Valeri Kuzmin: ”Foarte pe scurt trebuie să spun că în Rusia a fost creat şi înregistrat încă un vaccin - este monocomponent, sintetic, peptidic. Nu sunt necesare două înjecții, ci o singură injectie, este creat sintetic, artificial, adică nu se foloseşte niciun virus viu, activ. Și acum, în faza finală de testare, este un al treilea vaccin clasic, care este făcut pe baza unui virus care a fost neutralizat, ca și în majoritatea de vaccinuri simple folosite de mulți ani de zile în diferite țări”.