Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Încercăm să păstrăm oportunități economice și în Est

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este de părere că țara noastră trebuie să păstreze în continuare oportunități economice și la est.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Comunitatea Statelor Independente oferă Republicii Moldova un anumit regim comercial, a declarat președintele țării, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit șefului statului, sunt mulți oameni care își doresc ca acest regim comercial să poată fi folosit în continuare. 

„Societatea noastră este divizată. Sunt oameni care își doresc în continuare să exporte producție moldovenească și în Est. Încercăm să păstrăm oportunități economice și la Est, în măsura în care acest lucru este posibil”, a declarat Maia Sandu. 

Флаги государств СНГ. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Reprezentantul Moldovei participă la ședința Consiliului de experți al AIP CSI

Președintele a mai spus că vrea să le arate celor care privesc spre Est ce înseamnă guvernare pro-europeană. Amintim, Acordul privind zona de liber schimb CSI a intrat în vigoare în septembrie 2012, între Belarus, Rusia și Ucraina. Ulterior, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan s-au alăturat acordului. De la începutul anului 2016, acest acord a fost suspendat reciproc între Rusia și Ucraina.

Acordul a redus la minim excluderea de pe listă a mărfurilor supuse taxelor de import. Taxele de export au fost complet eliminate. De asemenea, acordul multilateral a înlocuit mai mult de o sută de documente bilaterale valabile anterior între țările CSI, care reglementau regimul de liber schimb în zona Comunității. Se presupune că, după semnarea acestui acord, țările CSI vor putea beneficia de servicii duty-free, furnizate de companii din alte țări ale Comunității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0