Foto: Cum Fiat a influențat producția de mașini URSS

Abonare
50 de ani în urmă, în Torino, a fost semnat acordul „Cu privire la cooperarea în dezvoltarea proiectării automobilului, proiectul unei fabrici de automobile și construcția acesteia în URSS”.

La începutul lunii aprilie 1966, președintele Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîgin, a anunțat necesitatea construirii unei noi fabrici de automobile în țară. Cooperarea cu companiile americane și vest-germane a fost exclusă, în timp ce Italia, unde forțele de stânga erau puternice, era de preferat.

Подготовка к пасхе Кишинев 29 апреля 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2021
Societate
Câte tone de cozonac s-au copt în Moldova: Statistici pascale
Liderul comuniștilor italieni, Palmiro Togliatti, a fost considerat un mare prieten al URSS; după moartea sa, în 1964, a fost numit orașul Stavropol din regiunea Kuibîșev (acum regiunea Samara).

Drept urmare, alegerea a căzut pe concernul Fiat, care avea experiență de cooperare economică cu URSS încă din anii 1920. Au existat și argumente comerciale în favoarea acestei opțiuni: Fiat a fost de acord nu numai să construiască o fabrică de asamblare a mașinilor, apoi să o transfere în proprietatea guvernului sovietic, ci să acorde URSS dreptul de a produce o mașină modernă pe ea și de a o vinde în propriile interese.

La 4 mai 1966, la Torino (Italia), ministrul industriei auto din URSS, Alexander Tarasov, și președintele concernului italian Fiat, Vittorio Valletta, au semnat protocolul „Cu privire la cooperarea în dezvoltarea proiectării automobilului, proiectul unei fabrici de automobile și construcția acesteia în URSS”.

Industrie  - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2021
Societate
În ciuda pandemiei, investitorii străini vin în Moldova: Ce îi atrage la noi în țară
Acesta a prevăzut dezvoltarea în comun a proiectării producerii în masă a unui automobil de pasageri pe baza modelului Fiat-124, precum și proiectarea și construcția în comun a unei fabrici de automobile în orașul Togliatti pentru producția acestui automobil.

La 20 iulie 1966, Comitetul Central al PCUS și Consiliul de Miniștri al URSS au adoptat o rezoluție privind construcția unei fabrici de automobile cu o capacitate de 600 de mii de mașini pe an în orașul Togliatti. Construcția Uzinei de automobile Volga (VAZ) a început în ianuarie 1967 și a fost imediat declarată proiect de mare prioritate unională. La chemarea Comitetului Central al Komsomolului, opt mii de tineri specialiști și muncitori au ajuns la Togliatti.

În paralel cu construcția, inginerii Fiat finalizau proiectarea tehnică a fabricii. Prin acord, concernul a transferat drepturile asupra producției a două modele de mașini către URSS. Modelul de bază („mașina numărul 1”) a fost Fiat-124, prezentat pentru prima dată la Paris în primăvara anului 1966 și ulterior recunoscut drept „mașina anului” în Europa. Fiat-124S ​​de lux a devenit ca „mașina numărul 2”.

Бронетранспортер (БТР) на колесной платформе Бумеранг - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
"Mai rapid decât Armata": Tancul la care lucrează industria de apărare a Rusiei
În urma testelor efectuate în URSS, inginerii italieni au făcut aproximativ 800 de modificări în designul modelului de bază. Testele operaționale ale mașinii rezultate VAZ-2101 („kopeicka”) au început în februarie 1968. Și-a primit numele oficial „Jiguli” la 7 septembrie 1970 în urma rezultatelor unei competiții din întreaga Uniune, la care au fost trimise aproximativ 30 de mii de variante. În 1973 a apărut numele „Lada” pentru mașinile de export.

În total, peste 15 milioane de Jiguli au fost produse în URSS / RF (aproximativ 4 milioane au reprezentat modelul 2106).

Punctul final a fost stabilit la 17 septembrie 2012 prin întreruperea ultimului model clasic VAZ-2104.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik / Igor Svetlov / Accesați arhiva multimediaVizita delegației italiene în URSS.
Șeful Direcției Principale a Ministerului Comerțului Exterior al URSS, Vladimir Sușkov, și președinte de onoare al concernului italian Fiat Vittorio Valetta (de la dreapta la stânga) după semnarea unui acord privind construcția în comun a unei fabrici de autoturisme în URSS.
Начальник Главного управления Министерства внешней торговли СССР Владимир Сушков и почетный президент итальянского концерна Фиат Витторио Валетта после подписания соглашения о совместном строительстве в СССР завода легковых автомобилей, 1966 год - Sputnik Moldova
1/14
Vizita delegației italiene în URSS.
Șeful Direcției Principale a Ministerului Comerțului Exterior al URSS, Vladimir Sușkov, și președinte de onoare al concernului italian Fiat Vittorio Valetta (de la dreapta la stânga) după semnarea unui acord privind construcția în comun a unei fabrici de autoturisme în URSS.
© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaConstrucția Uzinei de Automobile de pe Volga (VAZ) în orașul Togliatti, regiunea Samara.
Строительство Волжского автомобильного завода в городе Тольятти, 1969 год - Sputnik Moldova
2/14
Construcția Uzinei de Automobile de pe Volga (VAZ) în orașul Togliatti, regiunea Samara.
© Sputnik / Yury Abramochkin / Accesați arhiva multimediaO brigadă execută lucrările de finisaj la Uzina de Automobile de pe Volga (VAZ) în orașul Togliatti, regiunea Samara.
Бригада отделочников на строительстве ВАЗа в Тольятти, 1969 год - Sputnik Moldova
3/14
O brigadă execută lucrările de finisaj la Uzina de Automobile de pe Volga (VAZ) în orașul Togliatti, regiunea Samara.
© Sputnik / A.Kelberg / Accesați arhiva multimediaMașină FIAT-124 la teste pe drumurile din Krasnodar.
Автомобиль FIAT-124 на дорожных испытаниях в Краснодарском крае, 1968 год - Sputnik Moldova
4/14
Mașină FIAT-124 la teste pe drumurile din Krasnodar.
© Sputnik / A.Blokhin / Accesați arhiva multimediaLinie de producție la Fabrica de Automobile de pe Volga, 1970.
Волжский автомобильный завод. Одна из поточных линий в цехе окраски автомобильных кузовов.
 - Sputnik Moldova
5/14
Linie de producție la Fabrica de Automobile de pe Volga, 1970.
© Sputnik / Accesați arhiva multimediaSchima autoturismului Jiguli. Fabrica de automobile de pe Volga, orașul Togliatti. Reproducere.
Схема легкового автомобиля Жигули. Волжский автомобильный завод, город Тольятти, 1970 год - Sputnik Moldova
6/14
Schima autoturismului Jiguli. Fabrica de automobile de pe Volga, orașul Togliatti. Reproducere.
© Sputnik / Yury Evsukov / Accesați arhiva multimediaFabrica de automobile de pe Volga (acum AvtoVAZ). Secțiunea departamentului de control tehnic (QCD) al transportorului principal.
Волжский автомобильный завод, конвейер. 1971 год - Sputnik Moldova
7/14
Fabrica de automobile de pe Volga (acum AvtoVAZ). Secțiunea departamentului de control tehnic (QCD) al transportorului principal.
© Sputnik / Yury Abramochkin / Accesați arhiva multimediaÎnainte de începerea schimbului la VAZ (Fabrica de Automobile de pe Volga) din Toliatti.
Перед началом смены на ВАЗе в Тольятти, 1971 год - Sputnik Moldova
8/14
Înainte de începerea schimbului la VAZ (Fabrica de Automobile de pe Volga) din Toliatti.
© Sputnik / Yury Abramochkin / Accesați arhiva multimediaFabrica de automobile Volga (acum AvtoVAZ) din orașul Togliatti. Mașinile sovietice cu tracțiune spate VAZ-2101 "Jiguli" pe pista de testare.
Советские заднеприводные легковые автомобили ВАЗ-2101 Жигули на испытательном треке, 1969 год - Sputnik Moldova
9/14
Fabrica de automobile Volga (acum AvtoVAZ) din orașul Togliatti. Mașinile sovietice cu tracțiune spate VAZ-2101 "Jiguli" pe pista de testare.
© Sputnik / Yury Evsukov / Accesați arhiva multimediaFabrica de automobile Volga (acum AvtoVAZ) din orașul Togliatti. Transportorul principal al uzinei.
Волжский автомобильный завод. Главный конвейер завода. 1971 год - Sputnik Moldova
10/14
Fabrica de automobile Volga (acum AvtoVAZ) din orașul Togliatti. Transportorul principal al uzinei.
© Sputnik / Yury Abramochkin / Accesați arhiva multimediaFabrica de automobile Volga (acum AvtoVAZ) din orașul Togliatti. Transportorul principal al uzinei.
Волжский автомобильный завод (ВАЗ) в Тольятти. Отгрузка Жигулей, 1971 год - Sputnik Moldova
11/14
Fabrica de automobile Volga (acum AvtoVAZ) din orașul Togliatti. Transportorul principal al uzinei.
© Sputnik / Lev Ivanov / Accesați arhiva multimediaDirector general al Fabricii de Automobile de pe Volga, Viktor Nikolaevici Poliakov, și magnatul industrial american Henry Ford.
Американский промышленный магнат Генри Форд во время посещения Волжского автомобильного завода, 1970 год - Sputnik Moldova
12/14
Director general al Fabricii de Automobile de pe Volga, Viktor Nikolaevici Poliakov, și magnatul industrial american Henry Ford.
© Sputnik / Yury Abramochkin / Accesați arhiva multimediaMașinile Fabricii de Automobile de pe Volga (acum AvtoVAZ).
Продукция Волжского автомобильного завода, 1970 год - Sputnik Moldova
13/14
Mașinile Fabricii de Automobile de pe Volga (acum AvtoVAZ).
© Sputnik / Yury Abramochkin / Accesați arhiva multimediaMașinile Fabricii de Automobile de pe Volga (acum AvtoVAZ).
Продукция ВАЗа (Волжский автомобильный завод) в Тольятти, 1971 год - Sputnik Moldova
14/14
Mașinile Fabricii de Automobile de pe Volga (acum AvtoVAZ).
Fluxul de știri
0