Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce facem de Paștele Blajinilor: Ce spune ministerul Sănătății

© Sputnik / Anatolii KiriakCimitirul Armenesc
Cimitirul Armenesc - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Abonare
Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de la participarea la Paștele Blajinilor în cimitire și să-i pomenească pe cei dragi acasă, astfel evitând riscul de infectare cu noul virus.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Într-un comunicat de presă, autoritățile din sănătate fac apel la cetățeni și îi îndeamnă ca și în acest an să nu meargă la cimitir de Paștele Blajinilor, ci să-i pomenească pe cei care nu mai sunt în viață acasă, fără a se supune riscurilor. Potrivit Ministerului Sănătății, prezența de Paștelui Blajinilor la cimitire prezintă un pericol iminent.

cimitirul Sf. Lazăr  - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Precizările directoarei cimitirului „Sf. Lazăr” după solicitarea Mitropolitului Vladimir

„În localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de zece persoane”, este menționat în comunicat. 

Totodată, în cazul stabilirii gradului de alertă cod galben sau portocaliu, Ministerul Sănătății precizează că la organizarea serviciilor în cimitire se vor respecta toate măsuri de prevenire a noului coronavirus. Totodată, purtarea măștilor va fi obligatorie, iar consumul de alimente și băuturi pe teritoriul cimitirului va fi interzis. 

„Pentru evitarea aglomerării la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puțin un metru”, mai este precizat în comunicat.

Amintim că Mitropolitul Moldovei a venit cu o solicitare către autoritățile municipiului Chișinău pentru a permite accesul în cimitire de Paștele Blajinilor. 

Autoritățile municipiului Chișinău au decis ca porțile cimitirelor din Capitală să fie închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Sănătate Publică pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Totuși, sunt și localități unde accesul în cimitire va fi permis. Spre exemplu, la Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați.

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor în cimitire de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0