Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Tot mai puține cazuri de COVID în Moldova: Cum explică medicii acest fenomen

© Sputnik / Mihai CarausInga Pasicinic
Inga Pasicinic - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Abonare
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, a vorbit despre cauzele micșorării numărului de infectări cu COVID-19 din ultima perioadă. Iată cărui fapt se datorează cifrele aflate în continuă scădere.
Tot mai puține cazuri de COVID în Moldova: Cum explică medicii acest fenomen

Medicul Inga Pasecinic susține că la baza micșorării numărului de noi infectări cu COVID-19 în rândul moldovenilor stau mai multe circumstanțe. Potrivit specialistului, cifrele în descreștere se datorează și numărului mai mic de teste efectuate în perioada sărbătorilor pascale.

Pe de altă parte, procesul de vaccinare își lasă amprenta în acest caz, întrucât campania de imunizare decurge bine, în funcție de disponoibilitatea serului pe piața din Republica Moldova.

"Cel puțin în rândul lucrătorilor medicali, rata de infectare scăzut foarte mult. Am avut zile în șir în care nu am înregistrat cel puțin un caz de COVID. Totodată, mai multe persoane au fost imunizare conform etapelor de vaccinare în campanie, iar unii au reușit să meargă și peste hotare pentru a administra serul", a precizat Inga Pasecinic.

De asemenea, medicul a mai precizat că până la sfărșitul lunii mai, țara noastră va primi prin intermediul platformei COVAX, 108 mii de donze de vaccin AstraZeneca. În același timp, până la sfârșitul lunii iunie, moldovenii se vor putea bucura de încă 100 de mii de doze de vaccin Phizer.

Vaccin anti-COVID și Pașaport - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Din vară, cu pașaport de vaccinare în Europa

"Vaccinul este cel mai eficient în lupta cu acest virus. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu există riscuri și să administreze vaccinul care este disponibil la moment. Pot fi unele efecte adverse ușoare, dar în comparație cu consecințele pe care le pot avea în caz de infectare, acestea sunt practic nesemnificative", a conchis medicul.

Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Sănătății, în data de 4 mai, din cele peste două mii de teste efectuate în ultimele 24 de ore, 126 de moldoveni au fost confirmați pozitiv la noul tip de coronavirus. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră, de la începutul pandemiei în martie 2020, a ajuns la 251 504 persoane infectate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0