Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

„Gest de disperare”: Zaharova, despre presiunea sancțiunilor occidentale asupra Rusiei

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a vorbit despre presiunea sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.

BUCUREȘTI, 3 mai - Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit într-un interviu realizat de Gabriel Gavin la RT despre presiunea sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.

Răspunzând la întrebarea cu privire la impactul restricțiilor asupra stării relațiilor dintre Rusia și Occident, Zaharova a menționat că sancțiunile occidentale seamănă acum cu un „gest de disperare”.

„Vedem sancțiunile împotriva Rusiei din ce în ce mai mult ca un gest de disperare din cauza incapacității elitelor locale de a accepta noi realități, de a abandona stereotipurile „gândirii în bloc”, de a recunoaște dreptul Rusiei de a determina în mod independent modalitățile de dezvoltare și de a construi relații cu partenerii săi. Aparent, le este greu să suporte succesele evidente ale economiei ruse, creșterea competitivității sale internaționale, extinderea prezenței bunurilor și serviciilor rusești de înaltă calitate pe piețele mondiale", a spus ea.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Politolog - SUA sau Rusia? Cine este mai interesat de Republica Moldova

Potrivit acesteia, măsurile introduse împotriva Rusiei vor afecta fără îndoială negativ relațiile părții ruse cu „Occidentul colectiv”. În opinia lui Zaharova, acestea subminează încrederea reciprocă și, de asemenea, întunecă perspectivele pentru normalizarea lor.

„Creșterea presiunii sancțiunilor reciproce are un impact negativ complex atât asupra economiei rusești, cât și asupra celor occidentale. Estimările daunelor reciproce variază și sunt subiective, dar se ridică la sute de miliarde de dolari”, a subliniat Zaharova.

Reprezentantul Ministerului rus de Externe a adăugat că în acest moment Rusia face pași din ce în ce mai activi pentru a-și dedolariza economia, precum și pentru a combate dependența generală a lumii de moneda națională a SUA.

„Recent, Rusia a încheiat acorduri privind extinderea utilizării monedelor naționale în decontările reciproce cu China și Turcia. Există acorduri similare în cadrul BRICS. Dinamica pozitivă în creșterea ponderii monedelor naționale este observată în spațiul EAEU, precum și în cooperarea comercială și economică dintre Rusia și țările din regiunea Asia-Pacific și America Latină”, a explicat ea.

Zaharova a adăugat că Rusia nu se va închide din exterior, în ciuda obiectivelor similare ale inițiatorilor sancțiunilor. Partea rusă va fi întotdeauna deschisă pentru dialog cu privire la toate problemele dificile și va fi pregătită pentru o cooperare egală și reciproc avantajoasă cu toate țările.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0