Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog - SUA sau Rusia? Cine este mai interesat de Republica Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Abonare
Politologul Mihail Smolin și-a prezentat viziunea privind situația geopolitică din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Lumea nu mai este unipolară - cel puțin unii experți sunt convinși de acest lucru. Pentru cine dintre marile puteri ale lumii Moldova prezintă mai mult interes și cine are o influență mai mare asupra acesteia - politologul Mihail Smolin a răspuns la aceste întrebări în emisie la Radio Sputnik Moldova.

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Ciurea: Ce se va întâmpla dacă PSRM nu va recunoaște hotărârea Curții Constituționale

"Cred că Moldova este mult mai influențată de România decât de Federația Rusă și Statele Unite, o altă problemă este că diferite forțe politice din Moldova pariază fie pe ajutorul Moscovei, fie pe ajutorul Washingtonului", a spus expertul.

Orientarea Moldovei în viitor depinde nu numai de dispozițiile cetățenilor săi, ci și de factori externi, spune politologul.

"Rezultatele tuturor alegerilor din Moldova demonstrează că țara este împărțită aproximativ în jumătate în ceea ce privește preferințele geopolitice, în simpatizanți ai Moscovei sau ai Washingtonului și României. Cel mai probabil, Moldova va alege calea dezvoltării, în funcție de modul în care se desfășoară evenimentele din țările vecine, inclusiv conflictul ucrainean", a spus Smolin.

© SputnikMihail Smolin
Politolog - SUA sau Rusia? Cine este mai interesat de Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Mihail Smolin

Analistul consideră că țări precum Moldova trebuie să balanseze între marile țări și blocuri.

"Dacă Moldova a ales cu adevărat calea neutralității, atunci ar putea juca pe acest teren. Vedem rezultatele Finlandei, care timp de decenii a primit dividende atât din blocul sovietic, cât și din țările occidentale. Și a manevrat cu succes între aceste tabere. Întrebarea este dacă clasa politică din Moldova are suficientă înțelepciune", a rezumat politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0